Arteria Maxillaris'in anatomisi ve klinik önemi
Anatomy of maxillary artery and its clinical importance
  1. Tez No: 118336
  2. Yazar: HÜRMET BAYKUŞ HASBÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Arteria maxillaris, anatomi, kadavra, Maxillary artery, anatomy, cadaver
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada her iki cinse ait yeni doğan ve erişkinlerde a.maxillaris'in anatomik yapısı, komşulukları ve görülen varyasyonlar incelenmiştir. Bu amaçla her iki cinse ait beş yenidoğan beş erişkin kadavrasının sağ ve sol tarafı diseke edilerek toplam 18 adet a. maxillaris değerlendirilmiştir. 18 adet a. maxillaris'in 14'ü (% 77.78) m. Pterygoideus lateralis'e (MPL) göre lateralde bulunurken 4'ü (% 22.22) medialde yer alıyordu. Bu oran sağ ve sol tarafta eşit olarak bulunmuştur. Lateral seyir dişilerde erkeklerden daha yüksek oranda tespit edilmiştir. A. maxillaris'in n. mandibularis'in dallarına göre konumu ise Rischmüller'in gruplamasına göre 2. katagoride yer almaktaydı. Ayrıca yaptığımız çalışmada olguların kranial indeksleri hesaplanarak (sagittal uzunluk x100 / horizontal uzunluk) tamamının dolichocephalic kafa tipine sahip oldukları görülmüştür. A. maxillaris'in makroskobik anatomisinin tanı ve tedavi için önemi büyüktür. Bu arterin yerinin iyi bilinmesi bu bölgede yapılan cerrahi girişimleri etkileyecek ve komplikasyonları minimuma indirecektir.
Özet (Çeviri)
In this study the anatomy of a. maxillaris, it's regional releations with other anatomical structures and variations has been demonstrated at both newborns and adult cadavers of two sex. We studied right and left side of five newborns and five adult cadavers as male and female and total 18 maxiller artery has been dissected. 14 of 18 maxillar arteries were at lateral to lateral pterygoid musculus (MPL) (%77.78) and 4 were at medial (%22,22). This ratio was equal in both left and right sides. Lateral tendensy was more at females than males. The placement of a. maxillaris according to branches of a.mandibularis was at 2nd cathegory for Richmiiller's classification. Cadavers' cranial indexes were calculated (sagittal height x 100 / horizontal width) and it is demonstrated that all had dolichocephalic skull. The macroscobic anatomy of a. maxillaris is very important for diagnosis and threatment. We have to know about location of this artery for surgical manupilations and thus the surgical complications will minimize.