Deri leyişmanyozunda doğrudan boyama ile pozitif bulunan olgularda polimeraz zincir reaksiyonunun tanı değeri
Diagnostic value of polimerase chain reaction in the cases found positive by the direct staining in cutaneous leishmaniosis
- Tez No: 118401
- Danışmanlar: PROF.DR. KADRİ ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Deri leyişmanyozu, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) 1C ftelKĞĞRCTIia MM», Cutaneous leishmaniosis, Polymerase Chain Reaction VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 647
Özet
ÖZET Deri Leyişmanyozunda Doğrudan Boyama İle Pozitif Bulunan Olgularda Polimeraz Zincir Reaksiyonunun Tanı Değeri Deri leyişmanyozu (DL) yeni gelişen endemik odaklarla birlikte önemli bir halk sağlığı sorunu olarak bölgemizdeki önemini korumaktadır. Doğrudan mikroskop yönteminde özellikle aktif olgularda parazit görülmektedir. Ancak, parazitlerin az sayıda buluduğu deri Ieyişmanyoz olgularında mikroskobinin duyarlılığı düşüktür. Bu nedenle deri leyişmanyoz örneklerinde nükleik asitlere dayalı yöntemler yüksek duyarlılıkları ile tanı yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Moleküler yöntemler içinde yer alan Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) deri leyişmanyozun tanı ve identifıkasyonunda yaygın kullanım alanı olan bir yöntemdir. Bu amaçla kliniği deri leyişmanyozuna uyan, mikroskop bakısı pozitif olan toplam 40 olgu ile kliniği uyan ancak mikroskop bakısı negatif olan 15 olgu ve 20 kontrol grubu hastada PZR yönteminin tanı değeri araştırıldı. Bu çalışmada, aktif lezyonların yanı sıra özellikle süreğen olguların tanısında PZR' m %100 özgül ve duyarlı olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Diagnostic Value Of Polymerase Chain Reaction In the Cases Found Positive By The Direct Staining In Cutaneous Leishmaniosis The cutaneous leishmaniosis has been an important public health problem in our area with the recently developed endemic focal points. In direct microscopic examination methods, particularly in active cases, parasites have been seen. However, sensitivity of microscopy is low in cutaneous leishmaniosis cases which parasites are rare. For this reason the methods based on nucleic acid detection can be used as diagnostic tools on cutaneous leishmaniosis. Polymerase chain reaction (PCR) a moleculer technigue is a method, which has been widely used wide range of usages and which is used in the diagnosis and identification of cutaneous leishmaniosis. For this purpose, the value of PCR method was investigation in a total of 40 cases whose microscopic and clinical findings were positive for cutaneous leishmaniosis and 15 cases whose clinical matches but microscopic findings were negative. Also 20 control group were examined with this PCR method. In this study, it has been found that PCR is a %100 sensitive and specific in the diagnosis of both active lesions and particularly chronic cases.