Yoğun bakım ünitesi hastane enfeksiyonları ve antibiyotiklere direnç
Nosocomial infections in intensive care unit and resistance to antibiotics
  1. Tez No: 118461
  2. Yazar: ŞABAN İNCECİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEŞE SALTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, nozokomiyal enfeksiyon, risk faktörleri, antimikrobiyal direnç, Intensive care unit, nosocomial infection, risk factor, antimicrobial resistance. VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 693
Özet
ÖZET Nozokomiyal enfeksiyonlar hastanenin tüm birimlerinde görülmekle birlikte yoğun bakım ünitelerinde daha yüksek oranda görülürler ve yüksek morbidite ve mortaliteye neden olurlar. Genellikle ilk sırada pnömoni, daha sonra üriner enfeksiyon ve bunu diğerleri izlemektedir. Bu çalışmada yoğun bakım ünitesi hastane enfeksiyonları, risk faktörleri, patojenler ve antibiyotik dirençleri araştırılarak nozokomiyal enfeksiyonu azaltacak önlemlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Temmuz 1999- Haziran 2001 tarihleri arasında Ç.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin Cerrahi, Reanimasyon, Cerrahi ve Dahiliye Yoğun Bakım Üniteleri'nde yatan hastalar nozokomiyal enfeksiyon açısından izlenmiştir. Çalışma prospektif olarak yapılmış, laboratuvar ve hastaya dayalı aktif sürveyans yöntemi kullanılmıştır. Yoğun bakım ünitelerinde izlenen 3962 hastanın 272' sinde 492 enfeksiyon epizodu saptanmış ve enfeksiyon oram %12,4 bulunmuştur. En yüksek oran (%33,0) reanimasyon ünitesinde saptanmıştır. Dahiliye ve beyin cerrahi ünitelerinde üriner enfeksiyon, reanimasyon ünitesinde pnömoni ve cerrahi ünitesinde cerrahi yara enfeksiyonu ilk sırada saptanmıştır. Primer bakteriyemi ise dört ünitede de ikinci sırada saptanmıştır. Üriner sistem enfeksiyonu olan hastaların %97'sinde üriner kateterizasyon, pnömoni saptanan hastaların %36'sında mekanik ventilasyon ve primer bakteriyemi saptanan hastaların % 77'sinde santral venöz kateter kullanımı vardı. Enfeksiyondan sorumlu patojenlerin %39'u Gram pozitif ve %51'İ Gram negatif aerobik bakteriler ve %9,9'u kandida türü mantarlardı. En sık S. aureus, P. aeruginosa ve Acinetobacter spp saptanmıştır. Koagülaz negatif stafllokoklar primer bakteriyemide, kandida ise üriner enfeksiyonda ilk sırada saptanmıştır. Hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilerde yüksek oranda antimikrobiyal direnç saptanmıştır. S. aureus izolatlarının %100'ü metisilin dirençli, Enterococcus türlerinde aminoglikozitlere yüksek düzeyde direnç yanısıra, vankomisin direnci %7,7 olarak saptanmıştır. Gram negatif bakterilerin en duyarlı olduğu antibiyotik imipenemdi (%61), bunu amikasin ve siprofloksasin izlemiştir. Ancak Acinetobacter suşlarının %27'sinde ve Pseudomonas suşlarının %66'sında imipenem direnci saptandı. Ayrıca Acinetobacter suşlarının %14'ü ve P. aeruginosa'm %5'i çalışılan antibiyotiklerin tamamına dirençli bulundu. E. coli ve K. pneumoniae izolatları nispeten daha duyarlı idi. Yoğun bakım ünitesinde enfeksiyon riskini artıran faktörler; hastaya ait faktörler, yapılan invaziv girişimler ve çapraz kontaminasyondur. Hastanede yatma süresinin artması da enfeksiyon riskini artırmaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde sürekli hastaların varlığı, yoğun hemşire bakımı gerekliliği, enfeksiyon kontrol önlemlerinin, el yıkamanın ihmal edilmesi çapraz kontaminasyonu artırmaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde geniş spektrumlu antibiyotiklerin yaygın ve uygunsuz kullanımı, bazı mikroorganizmalarda dirençli suşların seçilimine neden olmaktadır. Nozokomiyal enfeksiyonları azaltmak için; hastaya yapılacak invaziv girişimlerin endikasyonu iyi değerlendirilmeli, antibiyotikler bilinçli kullanılmalı, enfeksiyondan korunma ilkelerinden ödün verilmemeli ve sağlık ekibinin el yıkama alışkanlığının yerleştirilmesi konusunda yoğun çaba gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nosocomial Infections in Intensive Care Unit and Resistance to Antibiotics Nosocomial infections can be seen in every unit of a hospital but at higher rate in intensive care units causing high morbidity and mortality. Generally at the first place is pneumonia, followed by urinary tract and other infections. The purpose of this study is to find out precautions leading to a decrease in Nosocomial infection through the investigation of intensive care unit infections, risk factors, pathogens and antimicrobial resistance. Patients at intensive care units of Çukurova University neurosurgery, reanimation, general surgery and internal disease departmants were surveilled for nosocomial infections between July 1999 and June 2001. The study is done prospectively using laboratory and active patient surveillance methods. Among 3962 patients at the intensive care units, 492 infection episodes were diagnosed in 272 patients with nosocomial infections. Infection rate of 12,1%. The highest rate was 33,0% at the reanimation unit. At the internal disease and neurosurgery units urinary tract infections, at reanimation pneumonia and at general surgery surgical-site infections were of the first place. Primary bacteremia was found to be high in incidence and in the second place in all of the four units. The pathogens causing these infections were to 39% percent gram-positive cocci, 51% gram-negative bacilli and 9% Candida species. Most commonly S. Aureus, P. aeruginosa and Acinetobacter spp. were diagnosed. Coagulase-negative staphylococci in primary bacteremia and Candida spp. were found at the first place in urinary tract infections. Resistance to antimicrobial agents was seen at a high percentage both in gram- positive cocci and gram-negative bacilli. Resistance to methicillin was 100% in S. aureus. Enterococci had resistance to aminoglycosides at a high rate and to vancomycin at a rate of 7,7%. Imipenem most active agent against the gram-negative bacteria isolates (61%), followed by amikacin and ciprofloxacin. Howewer 66% of P. aeruginosa and 27% of Acinetobacter spp. are found to be resistant to imipenem. In addition to this, 5% P. aeruginosa and 15% of Acinetobacter spp. are found to be resistant to all antibiotics studied. Major nosocomial infections were related to invasive procedures; 98% of urinary tract infections occurred in catheterized patient, 77% of primary bacteremia were associated with central intravenous lines, 36% of nosocomial pneumonias were associated with mechanical ventilation. The factors increasing the risk of infection in intensive care units are patient factors, invasive procedures and cross contaminations. The longer the stay at the intensive care unit the higher is the rate of an infection risk. The continous stay of patients in intensive care unit, necessity of intensive nurse care, lack of preventive infection control and the negligence of hand washing increase the risk of cross contamination. The wide and inappropriate use of broad spectrum antimicrobial agents leads to the selection of resistive microorganism species. İn order to prevent nosocomial infections, the indications for invasive procedures must be carefully considered, infection preventive procedures should be implemented, antimicrobial agents must be properly used and intensive efforts must be present for the formation of handwashing habit among the staff undertaken.