Kronik hepatit B ve kronik hepatit C'li hastaların periferik kan ve karaciğer doku örneklerinde FAS antijen varlığı ve aralarındaki ilişki
FAS antigen expression in liver tissues and peripheric blood of patients with chronic hepatitis C and their relationship
  1. Tez No: 118460
  2. Yazar: DÜRDANE MIDIKLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL HAKKI DÜNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik viral hepatit B ve C, Apoptozis, FAS, Sitotoksik T lenfosit IV, Chronic viral hepatitis B and C, Apoptosis, FAS, Cytotoxic T lymphocyte
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 562
Özet
ÖZET Vîral hepatitlerin patogenezinde karaciğer hücrelerinin apoptozisindeki artış önemli bir role sahiptir. Vîral enfeksiyonlarla ilişkili apoptozis sitotoksik T lenfositler (CTL) aracılığı ile olmaktadır. Kronik viral hepatitlerde; hepatosit yüzeyinde eksprese edilen FAS ile CTL yüzeyindeki FAS-ligandı bağlanarak hücrelerin apoptozisine neden olurlar. Bu nedenle bu çalışmada kronik viral hepatitli hastalarda karaciğerde ve periferik kanda FAS ekspresyonu ve arasında olası bir korelasyonu göstermeyi planladık. 17 kronik hepatit B ve 5 kronik hepatit C'li hastada karaciğer doku örneklerinde FAS immünohistokimyasal yöntemle çalışıldı. Hastaların periferik kan örneklerinde FAS varlığı ise flow cytometrik analizle saptandı. Karaciğer doku örneklerinde FAS ekspresyonu periportal alanlarda daha çok gözlendi. Karaciğerde FAS dağılımı ile histopatolojik Knodell skorlaması arasında pozitif bir korelasyon saptandı (p: 0.01) fakat karaciğerde FAS dağılımı ile periferik kanda FAS ekspresyonu arasında anlamlı bir İlişki saptanmadı (p>0.01).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAS antigen expression in liver tissues and peripheric blood of patients with chronic hepatiti B and chronic hepatitis C and their relationship Increase in the apoptosis of hepatocytes have an important role in the pathogenesis of viral hepatitis. Apoptosis related with viral infections, happens through cytotoxic T lymphocytes (CTL). In chronic viral hepatitis; FAS which is expressed on the hepatocytes surface binds with FAS-Ligand which is on the surface of the CTL and causes the cell apoptosis. So that we planned to show a probable correlation between FAS expression in liver and peripheric blood among patients with chronic viral hepatitis. FAS was immunohistochemically studied at the liver biopsy samples of 22 patients of which 17 were hepatitis B and 5 were hepatitis C. Presence of FAS in the blood samples of the patients were showed by flow-cytometric analysis. In the liver biopsy specimens, FAS expression is observed more at the periportal region. There was a positive correlation between FAS dissociation in liver and histopathological Knodell scoring (p=0.01) but there was no meaningful relationship between FAS expression in blood and FAS dissociation in liver (p>0.01).