Gebelerde HPA-1a antijen sıklığının saptanması
Detection of HPA-1a frequency in pregnant
  1. Tez No: 118575
  2. Yazar: FERİDE ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT ÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastroenteroloji, Hematoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Gastroenterology, Hematology, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HPA-la, NAITP, HLA-DR52a, HPA-la, NAITP, HLA-DR52a
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 27
Özet
ÖZET Yeni doğanlarda izlenen ağır trombositopenilerde en sık nedenin fötal trombositler üzerinde yer alan ve babadan kalıtılan trombositlere özgü antijenler karşı gelişen fötomaternal alloimmünizasyon olduğu bilinmektedir. Retikülo- endotelial sistemini kullanarak maternal alloantikorların(IgG) plasentaya geçmesi ve trombositlere bağlanması sonucunda bu tablo oluşmaktadır. Bu durum klinik olarak kendini sıklıkla neonatal alloimmün trombositopeni (NAITP) şeklinde göstermekte ya da gebeliğin genellikle 20-24. haftalarında gelişen intrauterin ölüm veya intraserebral kanama şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir. NAIT'lı vakaların %60'ı ilk hamilelik esnasında meydana gelmektedir ve canlılarda görünme sıklığı 1/1000-2000 arasında değişmektedir. Bu olguların çoğunda iki allelli bir sistem olan human platelet antijen (HP A) -1 sisteminde, HPA-la negatif olan anne ile HPA-la pozitif olan bebek arasında uyumsuzluk bulunmaktadır. HPA-la alloimmünizasyon olasılığı annedeki HLA class-ü DRB3*0101 (DR-52a) varlığı ile kuvvetli bir birliktelik göstermektedir. Beyaz ırkta HPA-la negatif kişi oranı %2-2.5 arasında bildirlmektedir. Biz yaptığımız çalışmada taradığımız 240 gebeden I 'ini HPA-la negatif olarak saptadık. HPA-la negatif olan gebede anti platelet-antikorları tarandı ve %50 pozitiflik veren dual bir populasyon gözlendi. HLA-DR-52a fenotipi bakımından bireyin negatif olduğu saptandı. Sonuç olarak bizin çalıştığımız populasyon sayısı ve bulduğumuz HPA-la negatif birey sayısı çalışma sonuçları ile ilgili kesin sonuca varmamıza engel olmaktadır daha net yargıya varabilmemiz için çalışmanın daha geniş bir populasyonda yapılması uygundur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The most known reason of serious thrombocytopenias seen in newborns is the fetomaternal alloimmunization. These alloimmunizations occure against the antigenes which are seen on fetal platelets and inheridet from father. This seen case occures by the trasferring of the maternal alloantibodies (IgG) to plasenta by using the reticula-endothelial system and then bounding to the platelets. This situation is often clinically seen as NAITP or as intrauterin deads in the 20-24th weeks of the pregnancy or as intracerebral bleeding. The 60% of these NAIT cases occure in the first pregnancy and the occuring incidence of this case differs between case 1/1000-2000. In most of these cases, in HPA-la system which is two alleled, the mother is HPA-la negative and the newborn HPA-la positive. If the mother has HLA class-II DRB3*0101(DR52a) then the HPA-la alloimmunization possibility is higher. It is stated that in white people, the ratio of HPA-la negative is between 2% and 2.5%. In our study, we found only one of the 240 pregnant women HPA-la negative HPA-la negative pregnant woman's anti-platelet-antibody were examined and observed 50% pozitive dual population. It is determined that the woman was negative in HLA-DR-52a phenotype. As a result, we can say that the number of the population we studied and the found HPA-la negative individual number is not enough for stating a definite conclusion. For a more definite idea, the study must be made with a wider population.