Pemfigus hastalığının takip ve tedavi protokollerinin oluşturulmasında immünofloresan ve ELISA yöntemlerinin değeri
The value immunoflourescence and desmoglein ELISA assays for disease monitoring and evaluating the treatment in pemphigus patients
- Tez No: 118614
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SONER UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Desmoglein, ELİSA, immünofloresan, pemfigus, Desmoglein, ELISA, immunofluorescence, pemhigus. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 654
Özet
ÖZET PEMFİGUS HASTALIĞININ TAKİP VE TEDAVİ PROTOKOLLERİNİN OLUŞTURULMASINDA İMMÜNOFLORESAN VE ELİSA YÖNTEMLERİNİN DEĞERİ Pemfigus keratinosit yüzeylerindeki desmoglein 1 (Dsg 1) ve desmoglein 3 (Dsg 3) gibi adezyon moleküllerine karşı gelişen antikorlarla karakterize otoimmun bir hastalıktır. Serumdaki antikorlar indirekt immünofloresan, immünoblotting ve immünopresipitasyon yöntemler ile saptanabilir. Son zamanlarda geliştirilmiş ELİSA kiti ise Dsg 1 ve Dsg 3 'e karşı gelişmiş antikorları spesifik olarak ölçebilmektedir. Çalışmamızın amacı ise immünofloresan ve ELİSA yöntemlerinin, hastalığın takip ve tedavisinin planlanmasındaki rolünü değerlendirmekti. Bu amaçla 39'u pemphigus vulgarisli, 11 'i ise pemphigus foliaseuslu olan 50 hastadan alman örnekler her iki yöntem ile de değerlendirildi. Hastalığın aktif döneminde klinik aktivite ile yöntemler arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmasına karşın remisyonda bu ilişki devam etmemekteydi. Yine testlerin relapsların belirtisi olacak şekilde bir prediktivitesi saptanamadı. Ayrıca bazı hastalarda klinik fenotiple ELİSA sonuçlan da uyumlu değildi. Bu bulgular pemfiguslu hastaların tanısı ve tiplendirilmesinde iki yöntemin başlangıçta kullanılabileceğini ancak tedavi ayarlamasında klinik değerlendirme olmaksızın tek başlarına yeterli olamayacaklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE VALUE OF IMMUNOFLOURESCENCE AND DESMOGLEIN ELISA ASSAYS FOR DISEASE MONITORING AND EVALUATING THE TREATMENT IN PEMPHIGUS PATIENTS Pemphigus is characterized by circulating autoantibodies against the keratinocyte cell surface adhesion molecules like desmoglein 1 and/or desmoglein 3. The detection of circulating pemphigus autoantibodies relied on indirect immunoflourescence (IIF), immunoblotting, immunoprecipitation assays. Recently commercially ELISA have become avaible to measure the antibodies against desmoglein 1 (anti-Dsg 1) and desmoglein 3 (anti- Dsg3).. The aim of this study was to re-evalute the immunoflourescence (IF) and ELISA assays for disease monitoring. Sera from 50 patients (39 with pemphigus vulgaris, 11 with pemhigus foliaceus) were tested by UF for intercellular antibodies and by ELISA for anti-Dsg 1 and anti-Dsg 3. In active disease, association between clinical activity and these assays were biostatistically significant. But there were no more correlation in the remision period of the disease. IF and ELISA assays were not found predictive for relapses. There were also discrampancies between the results of ELISA assays and clinical phenotypes in some patients. These data suggest that ELISA and IF assays initially can be used for diagnosis and tiping of pemphigus patients they can not be used to plan the therapy alone without clinical evaluation.