Primer epidermis tümörlerinin histopatolojik olarak incelenmesi
- Tez No: 118631
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KARAKUZU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Epidermis, Tümör, Histopatoloji, Primer, Deri, Epidermis, Tumor, Histopathology, Primary, Skin
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 441
Özet
ÖZET Primer epidermis tümörleri, derinin en sık rastlanan tümörleridir. Bu tümörler, diğer tümörler gibi, benign ve malign olarak iki gruba ayrılırlar. Dünya Sağlık örgütü'nün (WHO) sınıflamasına göre benign olanlar; epidermal nevüs, seboreik keratoz, clear cell akantoma, fibroepitelyal polip, warty diskeratoması ve keratoakantoma olarak altı başlık altında toplanabilir. Diğer taraftan malign olanlar ise, skuamöz hücreli karsinoma ve bazal hücreli karsinoma olarak iki ana başlık halinde incelenmektedir. Bu tümörlerin birçok alt tipleri de bulunmaktadır. Sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesinde ve gelecekteki sağlık hizmetlerinin planlanmasında, arşiv çalışmalarının önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bu düşünceden yola çıkarak biz de; 35 yıllık (1966-2001) bir geçmişi olan kliniğimizin dermatopatoloji arşivini primer epidermis tümörleri konusunda taradık, ilgili preparatları histopatolojik olarak yeniden değerlendirdik. Ana ve alt tiplerin de dağılımını tespit ederek literatür eşliğinde tartıştık. Çalışmamızda saptadığımız 466 adet primer epidermis tümörü tanısı almış preparatın, 220'sini (%47.2) bazal hücreli karsinoma, 135'ini (%28.9) skuamöz hücreli karsinoma, 55'ini (%11.8) seboreik keratoz, 50'sini (%10.7) keratoakantoma ve altısını da (%1.4) warty diskeratoması olarak değerlendirdik. Ayrıca alt grupları olan tümörlerin, ilgili alt gruplarının dağılımlarını da belirledik. Epidermal nevüs, fibroepiteyal polip ve clear cell akantoma ile ilgili preparat ise saptayamadık. Sonuçları literatür eşliğinde gözden geçirdiğimizde; genel olarak, histopatolojik özellikler ile ana ve alt grupların dağılımını literatür ile uyumlu bulduk.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Primary epidermal tumors are the most seen tumors of the skin. These tumors.like other tumors.are divided into two groups:Malign and benign.According to WHO(World Health Organization) classification;benign tumors consist of six groups: epidermal nevus, seborrhoeic keratosis, clear cell acanthoma, fibroepithelial polyp, warty dyskeratoma and keratoacanthoma. On the other hand, malign tumors have two groups: Squamous cell carcinoma and basal cell carcinoma. Both benign and malign tumors have also several subgroups. In the evaluation of health services and planning of future health services, impotance of archives studies is reality. Because of this reason, we looked at our department's dermatopathology archives searchingly for primary epidermis tumors. Our department's dermatopathology archives has had 35 year's history.(1 966-2001) The relevant histopathological preparations were evaluated again.And then, the distribution of main and sub-groups were detected and the results were discussed with literature. In our study, we detected 466 preparations which were diagnosed as primary eidermis tumors.Of these preparations, 220 cases(%47.2) were basal cell carcinoma, 135(%28.9) were squamous cell carcinoma, 55(%11.8) were seborrhoeic keratosis, 50(%10.7) were keratoacanthoma and six (%1.4) were warty dyskeratoma. We did not detect any preparations related to fibroepithelial polyp, clear cell acanthoma and epidermal nevus in our archives. We also detected and calculated the distribution of subgroups of tumors. We found that the histopathologic features and the distribution of main and sub groups of our preparations were harmonious with literature.