Helicobacter pylori infeksiyonunda yeni bir tanı yöntemi olan stool antijen testinin değerlendirilmesi
Evaluation of strool antijen test for diagnosis of helicobacter pylori infection
  1. Tez No: 118658
  2. Yazar: FATİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Diagnostic tests, Helicobacter pylori, stool antigen test (HpSA) VIII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET HELICOBACTER PYLORI İNFEKSİYONUNUN TANISINDA STOOL ANTİJEN TESTİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Helicobacter pylori (Hp) infeksiyonunun değerlendirilmesi için histolojik inceleme, kültür, hızlı üreaz testi, üre soluk testi ve serolojik testler gibi çeşitli testler kullanılabilir. Son olarak piyasaya sürülen, yeni bir test olan direk enzim immünassay stool antijen testi (HpSA) gaita örneklerinde Helicobacter pylori antijenini göstermeye yarayan bir testtir. Bu çalışmanın amacı bu testin tamdaki duyarlılık ve özgünlüğünü ölçmek; pozitif ve negatif kestirim değerlerini anlamaktır. Araştırmaya 79 hasta alındı. Hastaların 41 'i kadın (ortalama yaş 46), 38'i erkekti (ortalama yaş 41). Dispeptik şikayetleri olan bu hastalara üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapıldı. Son 15 gün içinde Helicobacter Pylori eradikasyonu için antibiyotik, bizmut preparatı ve proton pompa inhibitörü kullananlar araştırmadan çıkarıldı. Endoskopi sırasında gastrit ve/veya peptik ülser saptanan hastalardan korpus ve antrumdan biyopsiler alındı. Bu biyopsiler, kültür, histoloji ve hızlı üreaz testinde (CLO) kullanıldı. Gaita örnekleri alınıp, stool antijen testi (HpSA) ve polimerase chain reaction (PCR) testi için laboratuvarda biriktirildi. Kültürde Hp (+) olanlar, histolojide (+) ve diğer testlerden en az ikisinde (+) olanlar Hp (+) kabul edildi. Çalışmada 54 Hp (+) vaka bulundu. Kültürde 32, histolojide 50, CLO'da 53, PCR ve HpSA'da 48 HP (+) vaka bulundu. Özgünlük %76, duyarlılık %77, pozitif kestirim değeri (PKD) %87, negatif kestirim değeri (NKD) %61, doğruluk %77 bulundu. Sonuçlar literatür ile kısmen benzeşmekte olup, Türkiye'de yapılan 3 çalışmanın ikisinden iyi, birine eşdeğer sonuçlar göstermiştir. Anahtar sozcükler:Helicobacter pylori, stool antijen testi (HpSA) tanı testleri vh %c 'tmmm^m^^
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF STOOL ANTIGEN TEST FOR DIAGNOSIS OF HELICOBACTER PYLORI INFECTION Several diagnostic tests such as histological examination, culture of gastric biopsy specimens, rapid urease test, ürea breath test and serology are available for evaluating Helicobacter pylori (Hp) infection. Only a short time ago;direct enzym immunoassay (HpSA) began to detect Hp Antigen in stool samples. In this study we aimed to evaluate overall diagnostic sensitivity, specificity and positive and negative predictive values of this new diagnostic test. 79 patients with dyspeptic symptoms (38 males 41 females) were included in this study. All patients were examined by upper gastrointestinal endoscopy. Patient who treatment with proton pomp inhibitors,bismuth compounds or antibiotics in last 15 days were excluded from study. During the endoscopic examination biopsies were taken from antrum and corpus for Hp culture and histological examination. And also stool specimens were submitted to the laboratory to be stored until the HpSA test. HpSA was accepted when culture or histology were positive and at least when two other tests were positive. In our study Hp was found in 54 patients. Hp was found 32 patients by culture; 50 patients by histological examination; 53 patients by CLO; 48 patients by PCR and HpSA respectively. It was found 76% specitivity; 77% sensitivity; 87% PPV; 61% NPV and 77% accuracy. Our results shows similarity to the other studies in Hteratures.And it is better than the other two studies and is nearly equal to the one study which were done in Turkey.