Sığır vebası virüsünün hemaglutinin proteinine karşı monoklonal antikorların elde edilmesi ve karakterizasyonu
Production and characterization of monoclonal antibodies against heamagglutinin protein of rinderpest virus
  1. Tez No: 118812
  2. Yazar: İREM GÜLAÇTI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF BOLAT, Y.DOÇ.DR. HAKAN BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sığır vebası virüsü, monoklonal antikor, hemaglutinin proteini, Rinderpest virus, monoclonal antibody, heamagglutinin protein
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
1- ÖZET Bu çalışmada, sığır vebası virüsünün (RPV) hemaglutinin proteinine (H) karşı monoklonal antikor (MAk)'ların üretimi ve bu antikorların karakterizasyonları rapor edildi. Bu amaçla, ilk olarak, RPV'nin aşı suşuyla (RBOK) hiperimmunize edilen farelerin dalak hücreleriyle myeloma hücreleri (FO) polietilen glikol yardımıyla füzyona sokuldu. Hibrid hücrelerin seleksiyonları hipoksantine-aminopterin-timidin (HAT) içeren hücre kültür vasatında gerçekleştirildi. Sığır vebası virüsüne karşı antikor salgılayan hibrid hücre kuyucuklarının seçimi enzyme linked immunosorbent deneyi (ELISA) ile yapıldı. Limiting dilusyon işlemi sonucunda tek hücre klonuna ait antikorlar (MAk) elde edildi. En son olarak, Vestern blot deneyi ile H proteinine karşı antikor salgılayan klonlar belirlendi ve bu klonlara ait antikorların alt tipleri ve nötralizasyon etkileri gibi bazı özellikleri karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
2- ABSTRACT In this study, production and characterization of monoclonal antibodies (Mabs) against heamagglutinin protein of rinderpest virus (RPV) was reported. For this purpose, initially, splenocytes from mice hyperimunized with RPV- RBOK and myeloma cell line (FO) were fiised by polyethylene glycol. For the selection of hybrid cell lines, the cell culture media containing hypoxanthine- aminopterin-thymidine (HAT) was used. An ELISA was carried out to select hybrid cell line producing antibodies against RPV. After limiting dilution procedure, Western blot method was used for determination of anti-H Mab. These antibodies were characterized for certain properties such as sub-type and neutralization affect.