Evaluation of post earthquake permanent residences built in Kocaeli-Döngel
Kocaeli-Döngel'de inşa edilen kalıcı deprem konutlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 118907
  2. Yazar: KEMAL ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Reconstruction, Earthquake and Permanent Residence
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
KOCAELİ-DÖNGEL'DE İNŞA EDİLEN KALICI DEPREM KONUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Atay, Kemal Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldırım Yavuz Eylül 2002, 211 sayfa Bu çalışmanın amacı, 17 Ağustos 1999 Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce Depremleri sonrasında, devlet tarafından inşa edilen kalıcı deprem konutlarının eleştirel bir değerlendirmesini yapmaktır. Bu amaçla, ilk olarak konutlar, mimari özellikleri, strüktürel sistemleri ve inşaat malzemeleri açısından analiz edilmiş ve daha sonra bu konutların, afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını öğrenmek amacıyla, Kocaeli-Döngel'de bir anket yapılmıştır. Son olarak, bu depremler sonrasında ortaya çıkan barınma problemini çözebilmek için, alternatif ve daha uygun tasarım yaklaşımları olduğunu göstermek amacıyla, kalıcı konutlar, deprem güvenli bina ve konut önerileriyle karşılaştırılmıştır. Bu çalışmayla birlikte, Kocaeli ve Düzce depremleri sonrasında, devlet tarafından inşa edilen kalıcı konutların, afetzedelerin yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli nitelikte olduğu ve bazı özellikleri geliştirilirse, deprem güvenli bina ve konut önerilerinin bu amaç için kullanımının daha iyi çözümler doğurabileceği sonucuna varılmaktadır. Fakat bu öneriler, şu ana kadar, hakkettikleri ilgiyi görememişlerdir.Halbuki, Türkiye gibi depreme maruz bir ülkede, bu tip projelerin geliştirilmesi teşvik edilmelidir. Bu amaç için, 'deprem güvenli mimari tasarım' üzerine yarışmalar düzenlenebilir. Anahtar Kelimeler Yeniden İnşa, Deprem ve Kalıcı Konut
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF POST EARTHQUAKE PERMANENT RESIDENCES BUILT IN KOCAELİ-DÖNGEL Atay, Kemal M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Yıldırım Yavuz September 2002, 211 pages The aim of this study is to make a critical evaluation of post-earthquake permanent residences, built by the Government after 17 August 1999 Kocaeli and 12 November 1999 Düzce Earthquakes. For this purpose, these dwellings were analysed by means of their architectural qualities, structural systems and construction materials at first and then, a questionnaire was carried out in Kocaeli-Döngel, as a case study, to find out, whether these houses met the requirements of disaster victims. Finally, the permanent residences were compared with earthquake safe building and housing unit propositions, so as to show that alternative and more suitable design approaches existed to solve the housing problem that appeared after these earthquakes. By mis study, it is concluded that the permanent residences, built by the Government, after Kocaeli and Düzce Earthquakes, are of the essential quality to meet the vital requirements of disaster victims and that utilisation of earthquake safe building and housing unit propositions, for this purpose, may bring forth better solutions, if some of their properties are developed. But, these propositions have not received the attention, they have engraved up to now. However, development of such projectsmust be encouraged in an earthquake prone country like Turkey. Competitions on 'earthquake safe architectural design' may be held for this purpose.