Experimental evaluation of air-cooled condensers for household refrigerators
Ev tipi buzdolaplarında kullanılan hava soğutmalı kondenserlerin deneysel olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 118906
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tel ve boru tipi ısı değiştirgeci, hava soğutmalı kondenser, doğal taşınım, ev tipi buzdolabı ^ T.C. /UK.S»*- v - * '!y ¦¦%», liı_.lA, Wire-and-tube type heat exchangers, air-cooled condensers, natural convection, household refrigerator iv MBDMAlOASYON MI1BBİ
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz EV TİPİ BUZDOLAPLARINDA KULLANILAN HAVA SOĞUTMALI KONDENSERLERİN DENEYSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Dirgin,Elif Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin Oskay Eylül 2002, 89 sayfa Bu tez, ev tipi buzdolapları gibi küçük soğutma uygulamalarında sıkça kullanılan tel ve boru tipi buzdolabı kondenserlerindeki hava tarafi taşınımlı ısı transferinin deneysel araştırmasının sonuçlarını sunmaktadır. Kondenser buzdolabının dışarıya ısı atan ana elemanıdır. Hava tarafi ısı transferi katsayısı için geometrileri farklı 3 kondenser üzerinde yapılan deneyler temel alınarak yarı deneysel bir hesaplama prosedürü geliştirilmiştir. Soğutucu akışkan tarafi ısı transferi katsayısı için gereken bağıntılar literatürden elde edilmiştir. Hava tarafi ısı transferi katsayısı, ısı transferinin ışınım ve taşınım bileşenlerinin kombinasyonu olarak ifade edilmiştir. Işınımlı ısı transferi teorik olarak hesaplanmıştır. Ek olarak, kanatçık veriminin ısı transferi üzerindekietkisi araştırılmış ve ısı transferi katsayısı tanımlanırken dikkate alınmıştır. Sonuçların, uygun şekilde tanımlanmış bir akışkandan akışkana sıcaklık arkına göre grafikleri çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL EVALUATION OF AIR-COOLED CONDENSERS FOR HOUSEHOLD REFRIGERATORS Dirgin, Elif M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin Oskay September 2002, 89 pages This thesis presents the results of an experimental investigation of the air- side convective heat transfer from the wire-and-tube type refrigerator condensers which have been widely used in small refrigeration appliances such as household refrigerators. Condenser is the main heat rejecting component of the refrigerator. For the air-side heat transfer coefficient, a semi empirical calculation procedure has been developed on the basis of experimental tests conducted on 3 condensers with various geometrical characteristics. The correlations for the refrigerant-side heat transfer coefficient have been obtained from the literature. The air-side heat transfer coefficient has been expressed as a combination of radiative and convective components of heat transfer. The radiative heat transfer has been theoretically computed. In addition, the influence of the fin efficiency on the heat transfer has been investigated and intaken into account in the definition of the heat transfer coefficient. Results have been plotted with respect to a properly defined fluid-to-fluid temperature difference.