Subsynchronous resonance analysis for Elbistan-2 Thermal Power Plant
Elbistan-2 Termik Santrali senkronaltı rezonans analizi
- Tez No: 118908
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİH GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seri Sığaçlar, Senkronaltı Rezonans, Önlem, Series Capacitors, Subsynchronous Resonance, Countermeasure. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
oz ELBISTAN-2 TERMİK SANTRALI SENKRONALTI REZONANS ANALİZİ Karaağaç, Ulaş Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nezih GÜVEN Eylül 2002, 227 sayfa“Senkronaltı Rezonans (SSR) Olayı”türbin jeneratör grubu ile jeneratör terminalinden görülen seri denkleştirilmiş sistemin etkileşimi ve enerji alışverişinden kaynaklı güç sistemindeki elektriksel ve mekanik titreşimlerin büyümesidir. Bu olay çoğunlukla seri denkleştirme sığaçları ile termik üniteli sistemlerde görülür. Bu çalışmada, senkronaltı rezonans olayının doğası ve ana inceleme yöntemleri betimlenmiştir. Elbistan-2 Termik Santralı (TS) için senkronaltı rezonans tehlikesini araştıran bir çalışma sunulmuştur. İndüksiyon jeneratör etkisi, ana mil burulma salınımları ve tork büyültmesine neden olabilecek koşulları belirlemek için frekans taraması çalışması yapılmıştır. Bu amaçla Alternative Transient Program (ATP) kullanılmıştır.Ana mil burulma salınımlarının ciddiyetim doğrulamak amacıyla MATLAB kullanılarak birkaç durumun özdeğer analizi yapılmış ve sonuçların frekans taraması sonuçlan ile tutarlılığı kontrol edilmiştir. Ana mil burulma salınımlarının neden olduğu büyüyen salınımlan izlemek için, özdeğer analizin yapıldığı durumların zaman domeni simülasyonu ATP kullanılarak yapılmıştır. Aynca frekans taraması çalışmalarının belirlediği tork büyültme sorunu taşıyan durumların da ATP ile zaman domeni simülasyonu yapılarak söz konusu durumların şaft üzerinde hasar verici düzeylerde tork üretip üretmediği belirlenmiştir. Kararlılığı korumak ve donanımın hasarını engellemek amacıyla uygun önlemler araştınlmış ve tasarlanmıştır. Araştınlan önlemler: Statik Sıkıştırma Filtresi, Baypas Sönüm Filtresi, İkaz Sistemi Sönümlemesi, Tristör Anahtarlamalı Direnç (NGH Planı), Burulma Hareketi Rölesi, Endüvi Akımı Rölesi. Tasarlanan önlemler SSR açısından en kötü üç durum için test edilmiştir. Yapılan simülasyonlar bu önlemlerin Elbistan-2 TS'deki ana mil burulma salınımları sorununu ortadan kaldırdığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBSYNCHRONOUS RESONANCE ANALYSIS FOR ELBISTAN-2 THERMAL POWER PLANT Karaağaç, Ulaş M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nezih GÜVEN September 2002, 227 pages The“Subsynchronous Resonance (SSR) Phenomenon”is the build-up of electrical and mechanical vibrations in the power system as a result of interactions and energy interchanges between a turbine generator set and the rest of the series compensated system seen from the generator terminals. It is most likely to occur in systems with series-compensation capacitors and thermal units. In this thesis, the nature of SSR phenomenon and basic methods of investigation are described. A study of the SSR risk for the Elbistan-2 Thermal Power Plant (TPP) is presented. Frequency scanning studies are performed to identify the conditions that may cause induction generator effect, torsional interaction, and torque amplification problems by uzilizing the Alternative Transient Program (ATP).In order to verify the severity of the torsional interaction problem, a representative number of eigenvalue analysis is performed by utilizing MATLAB and the results of this analysis are checked whether they correlate with frequency scanning results or not. To observe the growing oscillations due to torsional interaction, time domain simulations are performed by utilizing ATP for the cases that were subjected to eigenvalue analysis. Moreover the cases identified in the frequency scanning studies as potential torque amplification problems, are simulated in time domain by utilizing ATP. Results of the simulations indicate whether these cases produce damaging levels of torques on the shaft, or not. These studies show that, there is a clear danger of torsional interaction and potential risk of transient torque amplification problem for Elbistan-2 TPP. The suitable SSR countermeasures are investigated and designed to maintain stability and prevent equipment damage. The investigated countermeasures are as follows: Static Blocking Filter, Bypass Damping Filter, Excitation System Damper, Thyristor Switched Resistor (NGH Scheme), Torsional Motion Relay, Armature Current Relay. Designed countermeasures are tested for the three worst cases from the SSR point of view. Simulation results show that, these countermeasures eliminate the torsional interaction problem for Elbistan-2 TPP.