Evaluation of two new methodologies for maneuvering target tracking
Manevralı hedef izleme için iki yeni yöntemin değerlendirilmesi
- Tez No: 118910
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hedef İzleme, Etkileşimli Çoklu Model Algoritması, Uyarlanır Durum Kestirme, Beklenti Enbüyütme Algoritması vı, Target Tracking, IMM, Adaptive State Estimation, EM Algorithm IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz MANEVRALI HEDEF İZLEME İÇİN IKI YENİ YÖNTEMİN DEĞERLENDİRİLMESİ Orguner, Umut Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Eylül 2002, 119 sayfa Bu çalışmada manevralı hedef izlemede kullanılmak üzere geliştirilen iki yöntem sunulmuştur. Yöntemlerin teorik altyapıları detaylı bir şekilde incelenmiş, izleme performansları bilgisayar benzetimleriyle oluşturulmuş hedef izleriyle gözlenerek mevcut yöntemlerin performansları ile karşılaştırılmıştır. Birinci yöntem olan yeniden-ağırlıklandırılmış etkileşimli çoklu model algo ritması literatüre yeni girmiş olup, etkileşimli çoklu model algoritmasının bir iyi leştirmesi olduğu ileri sürülmektedir. Etkileşimli çoklu model algoritmasıyla bazı ortak adımlar içeren bu yeni algoritma, hedefin enbüyük sonsal durum kestirim lerini beklenti büyütme algoritması kullanarak hesaplamaktadır. Bu özellik onuortalama karesel hata durum kestirimlerini hesaplayan etkileşimli çoklu model algoritmasından farklı kılmaktadır. Yazar tarafından geliştirilen ikinci yöntem genel bir sistem tamlama strate jisinin hedef izleme modellerine olan ilginç bir uygulamasıdır. Algoritma sabit hız modelinin sistem dinamiğinde olan örnekleme sabitini manevralı hedefin hız değişimlerini telafi etmek için parametreleştirip yeniden kestirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF TWO NEW METHODOLOGIES FOR MANEUVERING TARGET TRACKING Orguner, Umut M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Miibeccel Demirekler September 2002, 119 pages This thesis presents two new methods to be used in maneuvering target tracking. The theoretical framework of each algorithm is explained in detail and their tracking performances are illustrated using simulated target trajectories along with comparisons with the existing maneuvering target tracking algorithms. The first method, the reweighted interacting multiple model algorithm (RIMM) has recently appeared in literature and is said to be an improvement to the fa mous interacting multiple model algorithm {IMM). Sharing some common steps with IMM, the new algorithm calculates the maximum a posteriori state esti- 111 S£« >55SM]MTA«^ ':-»»;, --^,Krmates of the target using the famous expectation maximization (EM) procedure, which makes it different from IMM that calculates the minimum mean square error estimates of the state. The second method, which is contributed by the author, is an interesting application of a general system identification strategy to the target tracking area. The algorithm parameterizes and re-estimates the sampling time constant in the system dynamics of a constant-velocity model to compensate for the velocity changes in the motion of the maneuvering target.