Redefinition of the regional policies of Turkey with regard to the new regional strategies of the European Union
Avrupa Birliği'nin yeni bölgesel stratejileri çerçevesinde Türkiye'nin bölgesel politikalarının yeniden tanımlanması
- Tez No: 118911
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: EU Regional Policy, Regional Policies of Turkey, Industrial Districts, Innovative Milieu, Learning Regions, Concentration of Assistance, Partnership, Subsidiarity, Additionality, Planning* Programming >kOmantasyon tomar*
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
öz AVRUPA BİRLİĞİ' NİN YENİ BÖLGESEL STRATEJİLERİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE'NİN BÖLGESEL POIJTİKALARININ YENİDEN TANIMLANMASI Ergin, Didem Yüksek lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda Eraydın Eylül 2002, 228 sayfa Bu çalışma bölgesel gelişme teorilerinin ve Avrupa Birliği (AB) bölgesel politikalarının 1970' lerden beri değişimleri çerçevesinde Türkiye'nin bölgesel politikalarını yeniden tanımlamayı amaçlamaktadır. Gelişme teorilerindeki kavramların sanayi odaklarından, buluşçu ortama ve öğrenen bölgelere evrimini inceleyerek, AB bölgesel politikası değişimlerinin arkasındaki gerçeklikleri anlamaya çalışmaktadır ki bu politikalar az gelişmiş bölgelere altyapı yatırımlarından, bölgelerin kendi öz kaynaklarıyla gelişmesi ve geri kalmış bölgelerde yeni teknolojilerin ve buluşçu faaliyetlerin desteklenmesine doğru bir geçiş sürecini izlemiştir. Bu şekilde, AB' nin ekonomik ve sosyal kohezyonu sağlamaya çalışan bu politikalarında başardı olup olmadığım değerlendirmeye çabalamaktadır. AB bölgesel politikaları karşısında, Türkiye' nin bölgesel politikalarının evrimi incelenmekte ve Türkiye' nin yüksek bölgesel eşitsizlikleri azaltma çabalarında AB' ndeki bölgesel gelişmenin evrim sürecini takip edip edemediği sorusuna cevap aranmaktadır. Bölgesel politikasındaki ana sorunun bölgesel gelişmeyi ilgilendiren kuralların pratiğe aktarılmasında yaşandığının belirlenmesi nedeniyle, bu tez AB' nin yeni bölgesel ilkeleri; yardımların yoğunlaştırılması, ortaklık, tamamlayıcılık, yetki ikamesi ve planlama-programlama, temelinde Türkiye'de yeni bir bölgesel stratejinin tanımlanmasıyla sonuçlanmaktadır ki bu Türkiye'nin bölgesel politikalarında AB' ninki ile uyumlu reformların gerçekleştirilmesini kolaylaştıracaktır. Anahtar kelimeler AB Bölgesel Politikası, Türkiye' nin Bölgesel Politikaları, Sanayi Odaklan, Buluşçu Ortam, Öğrenen Bölgeler, Yardımların Yoğunlaştırılması, Ortaklık, Tamamlayıcılık, Yetki İkamesi, Planlama-Programlama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REDEFINITION OF THE REGIONAL POLICIES OF TURKEY WITH REGARD TO THE NEW REGIONAL STRATEGIES OF THE EUROPEAN UNION Ergin, Didem M.S., Department of City Planning Supervisor: Prof. Dr. Ayda Eraydın September 2002, 228 pages This study aims to redefine regional policies of Turkey with regard to the changes of regional development theories and regional policies of the European Union (EU) since the 1970s. By examining the evolution of concepts in development theories from industrial districts, to innovative milieu and to learning regions, it tries to understand realities behind the changes of EU regional policy that has followed a transition process from infrastructure investments to less-advanced regions, to internally generated development of regions and to the encouragement of new technologies and innovative activities in less-favoured regions. In this way, it attempts to evaluate whether EU has been suceessfiil in these policies that try to satisfy economic and social cohesion. In the view of EU regional policies, the evolution of regional policies of Turkey is analysed and the answer is sought for the question whether Turkey has followed the evolution process of regional development in the EU in its efforts to reduce high regional disparities. Since the main problem in its regional policy is experienced in the realization of rules concerning regional development, the thesis ends up with the definition of a new regional strategy in Turkey on the basis of new regional principles of the EU including concentration of assistance, partnership, subsidiarity, additionality and planning-programming, which will facilitate the achievement of reforms in its regional policy in compliance with that of the EU.