XML representation of component oriented models with extented connector structure
Geliştirilmiş bağlantı yapısı ile bileşen yönelimli modelleri XML betimleme
- Tez No: 118918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HİKMET DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Bileşenleri, Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği, Bileşen Yönelimli Uygulama Geliştirme, COSEML, COSE, XML, Kısır Döngü Bulma, îşlemsel Bağlantılar, Catalysis. vı, Software Component, Connector, Component Oriented Software Engineering, Component Based Development, COSEML, COSE, XML, Deadlock Detection, Transactional Connectors, Catalysis. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz GELİŞTİRİLMİŞ BAĞLANTI YAPISI İLE BİLEŞEN YÖNELİMLİ MODELLERİ XMLBETiMLEME Tokgöz, Davut Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç. Dr. Ali Hikmet Doğru Mart 2002, 108 sayfa Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği (BYYM) yazılım topluluğu içinde önemli tartışmaları yapılan bir araştırma alanıdır. Catalysis, son zamanlarda geliştirilen yeni ve güçlü bir bileşen tabanlı metodolojidir. Catalysis 'de tanımlanan bileşenler, Nesne Yönelimli (NY) metodolojide bulunan sıradan nesnelerden daha güçlü bağlantı sistemi ile ilişkilendirilir. Bu tezde, uygun biçimli basit ve karmaşık bağlantılar tanımlandı. Catalysis 'in gelecekteki bileşen yönelimli anlayışı için yeterli olmayan bağlantı ve tip tarifleri genişletildi. Bu anlayış için bir çok basit bağlatılan betimleyen yeni kompleks bağlantı türleri tanımlandı ve uygun bileşen tip tarifi genişletildi. Bu yeni soyut bağlantıları tanımlarken, bileşenler arasındaki işlemsel bağlantıları ve kısır döngü problemleri dikkate alınmalıdır. Bu basit ve kompleks bağlantıları ve tip tarifini tanımlamak, bizi biçimsel sistem ve bağlantıları XML ile betimlemeye yöneltti. Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği Modelleme Dilinde (COSEML) de tasarlanmış sistemleri XML ile betimleme, aynı zamanda bağlantı iskeleti üzerindeki işlemsel bağlantılarım kontrol etmeye ve kısır döngüleri ortayaçıkarma algoritmalarını uygulamaya olanak sağlamaktadır. XML ayrıca okunabilir bir sunum sağlamakta ve yazılım topluluğunda Bileşen Yönelimli sistem modellerini paylaşma ve yayınlama olanağına sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT XML REPRESENTATION OF COMPONENT ORIENTED MODELS WITH EXTENTED CONNECTOR STRUCTURE Tokgöz, Davut M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Hikmet Doğru March 2002, 108 pages Component Oriented Software Engineering (COSE) is a hot research area that receives substantial debate in the software community. Catalysis is a powerful component-based methodology developed recently. The components in Catalysis are connected with stronger connector notion than the ordinary objects in an Object Oriented (00) methodology. In this thesis, well-formed basic and complex connector definitions are specified. The connector and type specification concepts of Catalysis, which is not sufficient for future component-based understanding, have been extended. New complex connectors representing multiple connectors are defined and corresponding component type specifications are extended for this purpose. When defining these new abstract connectors, problems such as handling the transactional actions between components and deadlock had to be considered. The definition of these basic and complex connectors and type specifications led us to work on a formal notation and an XML representation of extended connectors. Representing systems designed in Component Oriented Software mEngineering Modeling Language (COSEML) with XML, allows implementing algorithms for checking the transactional connectors and detecting the deadlocks in connectors' skeleton. XML also provides a readable presentation and allows sharing and publishing the Component Oriented system models over the software community.