A High power factor rectifier for x-ray generator
X-ray jeneratörü için yüksek güç faktörlü çevirici
  1. Tez No: 118919
  2. Yazar: MUTLU TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Faktörü Düzeltilmesi, Averaj Akım Kontrolü, Yükselten Düzeltici IV, Power Factor Correction, Average Current Control, Boost Corrector 111
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz X-RAY GENERATÖRÜ İÇİN YÜKSEK GÜÇ FAKTÖRLÜ ÇEVİRİCİ Tuncer, Mutlu Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldırım ÜÇTUĞ Ocak 2002, 116 sayfa Bu tezde X-ray tüpüne güç sağlayan deverenin ön kısmında yer alacak bir çevirici incelenecektir. Bu çevirici 1 5 kW gücünde, yüksek averaj akım kontrolü yöntemini kullanan ve voltaj yükselten bir çeviricidir. Bu çeviricinin çıkışı bir ac sinyale çevrilip yüksek voltaj transformatöründen geçirilmiştir. Transformatörün sekonder tarafındaki voltaj tekrar doğrultularak X-ray tüpüne verilmiştir. Bu şekilde güç faktörü düzeltmenin avantaj lan, güç faktörü düzelten bazı devreler ve akım kontrol yöntemleri incelenmiştir. Bazı zorluklardan dolayı (gerçekleştirim, elektriksel malzeme temini, yüksek maliyet v.s.) 1 kW gücünde, yüksek güç faktörü veren ve voltajı yükselten bir çevirici üzerine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HIGH POWER FACTOR RECTIFIER FOR X-RAY GENERATOR Tuncer, Mutlu M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yıldırım ÜÇTU? January 2002, 1 1 6 pages In this thesis, the front-end rectifier of a circuit supplying power to the X-ray tube is studied. This front-end rectifier is a 15 kW high power factor boost corrector using average current mode control. The output of this front-end rectifier is then inverted to an ac signal and then passes through a high voltage transformer. The voltage at the secondary side of the transformer is again rectified and applied to the X-ray tube. The advantages of such a power factor correction at the front-end, several circuits and current control methods for power factor correction are discussed. Due to some difficulties (implementation, getting electrical components, high cost etc.) a 1 kW high power factor boost corrector will be constructed and the waveforms will be studied.