Tunnelling time models and 'superluminality'
Tünelleme süresi modelleri ve 'süperlüminite'
  1. Tez No: 118920
  2. Yazar: HALDUN SEVİNÇLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. B. ÖZGÜR SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tünelleme süresi, kompleks zaman, zayıf ölçüm teorisi, süperlüminite iv, tunneling time, complex time, weak measurement theory, superluminality m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz TÜNELLEME SURESİ MODELLERİ VE 'SÜPERLÜMİNİTE' Sevinçli, Haldun Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assis. Prof. Dr. B. Özgür Sarıoğlu Ocak 2002, 82 sayfa Bu tezde, kompleks tünelleme süresi modeli ve tünelleme ile anormal dispersif ortam daki dalga propagasyonunda 'süperlüminite' kavramları gözden geçirilmiştir. Birinci bölümde, kompleks zaman te'nin başlıca özellikleri türetilmiş ve bunların teorik imp- likasyonları, Larmor zamanı, zayıf ölçümler ve koşullu olasılıklar açısından tartışılmıştır. Ayrıca, te'nin bir boyutlu potansiyeller için çözümleri eklenmiştir. İkinci bölümde, tünelleme olgusundaki 'süperlüminite', faz zamanı modeli ve Büttiker-Landauer mod eli açısından tartışılmıştır. Işık hızından yüksek hızlar ve negatif grup hızlan, rezonant ve saydam anormal dispersif ortamlar için analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TUNNELING TIME MODELS AND 'SÜPERLUMINALITY' Sevinçli, Hâldim M.S., Department of Physics Supervisor: Assis. Prof. Dr. B. Özgür Sarıoğlu January 2002, 82 pages In this thesis, the complex time model of tunneling phenomena, the apparent super- luminal phenomena in tunneling and in the wave propagation through an anomalous dispersive medium are reviewed. In the first part, the basic properties of the complex time ts are derived and its theoretical implications are discussed via Larmor time, weak measurements and conditional probabilities. The appropriate expressions of ts for one dimensional potentials are also included. In the second part, 'superluminality' in tunneling is discussed in terms of the phase time and the Büttiker-Landauer models. Faster than the speed of light c and negative group velocities are analyzed for resonant and transparent anomalous dispersion.