Hydrothermal alteration at the Altıntepe gold prospect, Fatsa-Turkey
Altıntepe altın sahasındaki hidrotermal alterasyon, Fatsa-Türkiye
  1. Tez No: 68774
  2. Yazar: KADİR MERT ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altıntepe, Fatsa-Ordu, altın, hidrotermal alterasyon, asit-sülfat, İR yansıma spektroskopisi vi, Altintepe, Fatsa-Ordu, gold, hydrothermal alteration, acid-sulfate, IR reflectance spectroscopy IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz ALTINTEPE ALTIN SAHASINDAKİ HİDROTERMAL ALTERASYON, FATSA, TÜRKİYE Arşları, Kadir Mert Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Erler Haziran 1997, 106 sayfa Doğu Pontidler'de, Türkiye'nin kuzeydoğusunda, Fatsa'da bulunan Altıntepe sahasının asit-sülfat tipi bir altın yatağı olduğu önerilmektedir. Mineralizasyon Üst Kretase yaşlı andezitik-dasitik volkanik kayaçlar içinde yer alır ve gerilim yapılarıyla ilişkilidir. Sınırlı sayıdaki jeokimyasal verinin istatiksel olarak incelenmesi sonucunda birçok elementin hidrotermal etkinlik sırasında hareketlenmiş olduğu ve cevherleşmiş kayaçlarda K zenginleşmesinin yaygın olduğu saptanmıştır. Ancak, asal ve iz elementler kullanılarak hazırlanan diyagramlar, Fatsa bölgesinde bulunan volkanik kayaçların olasılıkla yüksek alkali içeriğine sahip geçişli bir magmatik karakterde olduklarını ve baskın bir kıta kenarı yayı jeokimyasina sahip olduklarını göstermiştir Altıntepe 'de mineralizasyon iki ayrı zonda bulunur. A zonu çok aşamalı kuvars damarlaşması ve breşleşme ile belirginleşen bir koridorda, yapısal kontrollüaltın-bakır-kurşun-çinko cevherleşmesi içerir. B zonu ise litolojik kontrollü olduğu tahmin edilen saçınım tipi bir altın cevherleşmesi içerir. İki zon birlikte, A zonunun breşleşmiş, derin ve erozyona uğramış düzeylere, B zonunun ise daha az erozyona uğramış, yoğun asit alterasyonu geçirmiş, boşluklu silika zonları içeren sığ seviyelere karşılık geldiği tek bir asit-sülfat tipi sistemin varlığına işaret etmektedirler. Sahada izlenen geniş ve yoğun hidrotermal alterasyon yapılan X-ışınları kırınım, İR yansıma spektroskopisi ve petrografik çalışmalar sonucunda alunitik, ileri arjillik I, ileri arjillik II, orta arjillik ve propilitik olmak üzere kabaca beş topluluğa ayrılmıştır. Altıntepe'de gözlenen alterasyonun olağandışı genişliği, yatay sıvı akışına ve kısmen de oldukça yüksek asit üretme kapasitelerine sahip piritli kayaçların geç yüzeysel oksitlenmesine bağlanmıştır. Eldeki diğer jeokimyasal ve mineralojik bilgilere dayanarak birincil oksitlenmenin varlığı da saptanmıştır. Sahada birincil ve ikincil oksitlenmenin etkilerini birbirinden ayırmak oldukça güçtür. A zonunda bulunan kuvars damarları üzerinde yapılan sıvı kapanımı ölçümleri Altıntepe'de cevherleşmenin eski yüzeyin 200-400 metre kadar altında, kaynayan sıvılarca, 195-275°C arası ile 300 °C'dan az yüksek sıcaklıklarda oluştuğunu göstermiştir. Altıntepe'deki altın cevherleşmesi daha çok kaynamaya bağlı olarak gerçekleşmiştir. Altıntepe sahasının jeolojik konumu, morfolojisi, alterasyon ve zonlanma özellikleri, mineralojisi ve kestirilen oluşum şartları tanımlanmış diğer asit-sülfat tipi cevherleşmeler ile çok yakın benzerlikler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDROTHERMAL ALTERATION AT THE ALTINTEPE GOLD PROSPECT, FATSA, TURKEY Arslan, Kadir Mert M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Erler June 1997, 106 pages The Altintepe prospect in the Eastern Pontides, Fatsa, NE Turkey, is proposed to be of an acid-sulfate type gold deposit. Mineralization is hosted by Upper Cretaceous andesitic-dacitic volcanic rocks, and associated with extensional structures. Statistical treatment of rather restricted geochemical data showed that most elements were mobile during hydrothermal alteration processes, and K-enrichment is common in mineralized rocks. However, major and trace element-based plots pointed out that the volcanic rocks in the Fatsa region show probable transitional magmatic affinities with high alkali contents, and strong continental arc geochemistry. Two zones of mineralization occur at Altmtepe. Zone A comprises a structurally-controlled gold-copper-lead-zinc mineralization within a corridor characterized by multiple stage quartz veining and brecciation. Zone B is 111characterized by disseminated gold mineralization with speculated lithological control. Both zones collectively point to a single acid-sulfate system, where Zone A represents brecciated, deeper, and eroded; and Zone B represents partially eroded (?), intensely acid-altered, and vuggy silica-bearing shallower parts. Extensive prospect-wide hydrothermal alteration is broadly categorized into five assemblages based on X-ray diffraction, IR reflectance spectroscopy and petrographical studies, as alunitic, advanced argillic I, advanced argillic II, intermediate argillic, and propylitic zones. The unusual areal extent of alteration at Altintepe is attributed to lateral fluid flow, and in part to later surficial oxidation of pyritic rocks that have considerable acid producing capacities. Hypogene oxidation, however, is also present based on geochemical and mineralogical data available. The effects of hypogene and supergene processes are very difficult to discriminate. Fluid-inclusion measurements on Zone A quartz veins indicate that the mineralization at Altintepe took place some 200-400 m beneath the paleosurface from boiling fluids at temperatures ranging from 195-275 °C to slightly above 300 °C. The gold mineralization at Altintepe is speculated to have been predominantly caused by boiling. The geological setting, morphology, alteration characteristics and zoning pattern, mineralogy, and inferred conditions of formation of the Altintepe prospect are closely similar to described for the acid-sulfate gold deposits elsewhere.