Using computers for sketching: Managing emergent shapes
Taslak yapmak için bilgisayarları kullanmak: Ortaya çıkan şekillerin kontrolü
  1. Tez No: 118928
  2. Yazar: ABDUL RAZAQ WARFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: CAD, Ortaya Çıkma, CSG, Yarı-Yüzeyler. iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET TASLAK YAPMAK iÇiN BiLGiSAYARLAR! KULLANMAK: ORTAYA ÇIKAN ŞEKİLLERİNİ KONTROLÜ Warfa, Abdul Razaq M. Arch, Mimarlık Bölümü Danışman: Doçent Dr. Can Baykan Aralık 2002,101 sayfa Şekillerin ortaya çıkması, bir taslak ya da çizim içerisinde kesin olarak bulunan şekillerin tanımlamasıdır. Bilgisayar destekli çizim (CAD) için bulunan mevcut programlar, bir çizim üzerine uygulandıkları katı yapı nedeni ile tasarımcının ortaya çıkan şekiller ile etkileşime girmesini engeller. Ortaya çıkartma işlemini destekleyen bilgisayar ile taslak çizim programlarının gereklerini kavramak amacı ile tasarımına, tasarım süreci içerisinde taslak çiziminin rolüne ve tasarım ile taslak çizimi kapsamında ortaya çıkma işleminin rolüne bakmak gerekmektedir. Bu çalışma, yarı-yüzeyleri ve 2 boyutlu Constructive Solid Geometry (CSG) kavramını bilgisayar destekli çizim programlarının ve işlemlerinin daha esnek yapılabilmesi için mekanizmalar olarak öne sürer ve söz konusu programlar ile etkileşime geçebilmek için bir yapı sunar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING COMPUTERS FOR SKETCHING: MANAGING EMERGENT SHAPES Warfa, Abdul Razaq M. Arch, Departmentof Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Can Baykan December 2002,101 pages Shape emergence is the recognrtion of shapes that are implicit in a sketch ör dravving. Existing programs for computer-aided drafting hinder the designer from interacting with emergent shapes because of the rigid structure they impose on a dravving. We look at design, the role of sketching in the design process, and the role of emergence in design and sketching in order to understand the requirements for a program for computer sketching that supports emergence. This study proposes half-planes and 2D constructive solid geometry as mechanisms for making computer-aided dravving more flexible and proposes a structure for interacting with such a program. Keyvvords: CAD, Emergence, Constructive Solid Geometry, Half-planes. iii '\