Simulation of lateral and longitudional dynamics of articulated vehicles
Mafsallı araçların yanal ve boylamsal dinamiğinin simülasyonu
  1. Tez No: 118929
  2. Yazar: UĞUR SUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mafsallı Araç, Dinamik Simulasyon, Çakı Hareketi, Treyler Sahmmı, Araç Modeli, Lastik Modeli iv, Articulated Vehicle, Dynamic Simulation, Jack-knifing, Trailer Swing, Vehicle Model, Tire Model m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZ MAFSALLI ARAÇLARIN YANAL VE BOYLAMSAL DİNAMİĞİNİN SİMULASYONU Susuz, Uğur Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Aralık 2002, 93 sayfa Çalışmanın ana amacı mafsalh araçların yanal ve boylamsal dinamiğinin simulasyonudur. Bu amaçla hareket denklemleri çekici-yantreyler ve kamyon- treyler birleşimleri için türetilmiştir. Dört serbestlik dereceli doğrusal olmayan bir araç modeli oluşturulmuştur. Lastik yol temas kuvvetleri doğrusal olmayan bir lastik modelinin uygulanmasıyla hesaplanmıştır. Virajda ve frenleme sırasında lastik yüklerindeki değişimleri göze alan türetmelerin eklenmesiyle model daha da geliştirilmiştir. Simulink kullanılarak oluşturulan mafsallı araç birleşimlerinin yol tutuş davranışlarını inceleyebilmek için çeşitli sürüş ve frenleme senaryoları denenmiştir ve kararsızlık durumları incelenmiştir. Mafsallı araçların tipik kararsızlıkları olan 'treyler salimim' ve 'çakı hareketi'nin model kullanılarak simule edilebildiği gösterilmiştir..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF LATERAL AND LONGITUDINAL DYNAMICS OF ARTICULATED VEHICLES Susuz, Uğur M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy December 2002, 93 pages Main objective of the study is the simulation of lateral and longitudinal dynamics of articulated vehicles. Equations of motion are derived for tractor- semitrailer and truck-trailer combinations. A four degree-of-freedom nonlinear vehicle model is constructed. Tire longitudinal and lateral forces are calculated by application of a nonlinear tire model. The model is further improved by addition of derivations considering the variations in tire loads during cornering and braking. Numerical solution is attempted. Computer simulation of the model is performed in order to investigate handling behaviour of articulated vehicle combinations under various steering and/or braking conditions. Stability analysis is performed using the linearized model. 'Trailer swing' and 'jack-knifing', which are characteristic instabilities of articulated vehicles, are simulated using the nonlinear model.