Melt blending of poly (ethylene terephthalate) and high density polyethylene in the presence of carbon black
Poli (etilen terefitalat) ve yüksek yoğunluklu polietilen'in karbon siyahlı ortamda eriyik karışımları
  1. Tez No: 118927
  2. Yazar: HASAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: PET-HDPE Blend, Carbon Black, Compatibilization, Mechanical, Morphological, Thermal and Melt Flow Properties. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz POLİ(ETİLEN TEREFİTALAT) VE YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLÎETİLEN'İN KARBON SİYAHLI ORTAMDA ERİYİK KARIŞIMLARI Çakmak, Hasan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Eylül 2002, 82 sayfa Poli(etilen terefitalat) (PET) ve Yüksek Yoğunluklu Polietilen (YYPE) iki önemli ticari plastiktir. Bu çalışma, karbon siyahı (KS) varlığında atık PET şişeleri ve YYPE'nin eriyik karışım ile geri dönüşümünü içerir. PET- YYPE karışımları mekanik özellikleri zayıf, uyumsuz karışımlar olarak bilinirler. Bu iki polimer arasındaki uyumsuzluğu azaltmak ve etkileşimi arttırmak için farklı metodlar çalışılmıştır. Şimdiye kadar PET- YYPE karışımlarının mekanik özelliklerine, KS'nın etkisini inceleyen olmamıştır. Çalışmanın ana amacı PET- YYPE karışımlarının uyumlulaştırılması üzerinde karbon siyahının etkilerini incelemektir.Karışımları hazırlamak için ısıtma sıcaklıkları 180, 230, 250 and 275 °C olan tek vidalı ekstruder ve enjeksiyon kalıplaması yöntemleri kullanılmıştır. Hazırlanan YYPE-PET karışımlarının PET yüzdeleri ağırlıkça 30, 40, 50, 60 ve KS yüzdeleri toplam ağırlığa göre 0, 1, 2 olarak değiştirilmiştir. PET-YYPE karışımlarının ısısal, morfolojik, eriyik akışkanlığı ve mekanik özelliklerine KS'nın kattığı etkiler incelenmiştir. Karışımların morfolojik özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve ısısal özellikleri Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) teknikleri ile incelenmiştir. Genel olarak, karbon siyah eklenmesinin mekanik özellikleri arttırdığı gözlemlenmiştir. Bu sonuca çekme, darbe, eğme ve sertlik testleri sonuçları ile varılmıştır. Düşük PET yüzdelerinde %1 KS ve yüksek PET yüzdelerinde %2 KS daha iyi çekme dayanım sonuçlan vermiştir. PET-YYPE karışımlarına KS eklenince akışkanlıkta artış ve kristallerime yüzdesinde azalış gözlemlenmiştir. SEM çalışmalarından ise PET'in YYPE içerisinde homojen olarak dağıldığı anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : PET-HDPE Karışımı, Karbon Siyahı, Uyumlulaştıma, Mekanik, Eriyik Akışkanlığı, Isısal ve Morfolojik özellikler vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MELT BLENDING OF POLYETHYLENE TEREPHTHALATE) AND HIGH DENSITY POLYETHYLENE IN THE PRESENCE OF CARBON BLACK Çakmak, Hasan M. S., Department of Chemistry, Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer September 2002, 82 pages Poly(ethylene terephthalate) (PET) and High Density Polyethylene (HDPE) are two commercially important plastics. This study covers the recycling of PET bottles through melt blending with HDPE in the presence of carbon black (CB). The blends of PET-HDPE are known to be immiscible and incompatible with poor mechanical properties. In the literature, different methods were studied in order to increase compatibility and interaction between these polymers. Yet, there was no study about the effect of CB on mechanical properties of the PET-HDPE blends. Main objective of this study is to understand the effect of CB on the compatibilization of PET- HDPE blends. uiSingle screw extrusion and injection moulding with barrel temperatures of 180, 230, 250 and 275 °C were used for the preparation of blends containing 30, 40, 50 and 60% PET by weight with 1 and 2% CB and without CB. Effects of CB on mechanical, thermal, melt flow and morphological properties of blends were investigated. The morphology and thermal behavior of the blends were examined with Scanning Electron Microscope (SEM), Differential Scanning Calorimeter (DSC), respectively. In general, addition of CB was observed to improve the mechanical properties. This was verified by the results of tensile, flexural, impact and hardness tests. At lower PET content, 1% CB appeared to have better tensile results whereas at higher PET content, 2% CB were better. Moreover, addition of CB resulted in increasing the viscosity and decreasing the percent crystallinity of the PET-HDPE blends. In addition, SEM results illustrated good dispersion of PET into the HDPE matrix.