Comparing methods of estimation in experimental design
Deney tasarımında tahmin edici metodların karşılaştırılması
- Tez No: 118938
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ÖZTAŞ, YRD. DOÇ. DR. QAMAR İSLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Uyarlanmış En Çok Olabilirlik Tahmin Edicileri, Huber Tahmin Edicileri, Dayanıklılık, Deney Tasarımı, Normal Dağılıma Sahip Olmama, Doğrusal Zıtlık Karşılaştırması. VI, Modified Maximum Likelihood Estimator, Huber Estimator, Robustness, Experimental Design, Non-normality, Linear Contrasts. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz DENEY TASARIMINDA TAHMİN EDİCİ METODLARIN KARŞILAŞTIRILMASI Vardar, Ceren Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Öztaş Ayhan Ortak Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Qamar Islam Temmuz 2002, 149 sayfa Deney tasarımı metodları birçok alanda çok geniş uygulamalara sahip olmuştur. Deney tasarımında, deneme etkilerinin aynı olup olmadığını test etmenin uygulamada çok büyük bir önemi vardır. Deney tasarımı verisini analiz etmek için çok yaygın bir literatür mevcuttur. Bu literatürlerin birçoğu hata terimlerinin normal dağıldığı varsayımına dayanır. Normal dağılım varsayımı altında, kitle ortalaması, tahmini için kullanılan örneklem ortalaması tam etkindir. Kitle varyansı tahmini için, örneklem varyansı, büyük n değerleri için tam etkindir. Bununla beraber uygulamada normal olmayan dağılımlar daha yaygındır. Dağılım normal olmadığı zaman, kuyrukları temsil eden ekstrem sıralı istatistikler, tahmin edicilerin varyansını etkiler. Bundan dolayı dayanıklı (robust) ve birçok değişik varsayılan model altında yüksek bir etkinliğe sahip olan tahmin ediciler tercih edilmelidir.Bu çalışmanın amacı, deney tasarımında kullanılan dağılımın kuyruk uzunluğunun normal dağılımdan daha uzun olduğu durumlarda, klasik tahmin edicilerin dayanıklılığındaki eksilmeyi göstermek ve bazı yaygın olarak kullanılan dayanıklı tahmin edicilerin etkinliklerini ve hipotez testleri için kuvvet değerlerini karşılaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARING METHODS OF ESTIMATION IN EXPERIMENTAL DESIGN Vardar, Ceren M.S. Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. Öztaş Ayhan Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Qamar Islam July 2002, 149 pages Experimental design methods have found broad application in many disciplines. In experimental design, testing whether the treatment effects are equal or not, is of great practical interest. There is an extensive literature on the analysis of experimental-design data. Most of this literature hinges on the normality assumption of the error distribution. Under the assumption of normality, we know that for the estimation of the population mean, the sample mean is fully efficient. For estimating the population variance, the sample variance is also fully efficient for large sample size, n. In practice, however, non-normal distributions are more prevalent. When the distribution is not normal, extreme order statistics, which represents the tails, affect the variance of the estimators. Therefore, those estimators must be chosen which are robust in nature and perform well under a variety of underlying conditions. The aim of this study is to show the dramatic lack of robustness of the classical estimators and to compare the efficiencies of some well-known robust inestimators and the power values for test of hypothesis, in the experimental design set up, when underlying distribution has longer tails than the normal distribution.