Finite element analysis of hot upset forging dies
Sıcak yığma dövme kalıpların sonlu elemanlar analizi
- Tez No: 118943
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK DARENDELİLER, PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dövme, Sonlu Elemanlar Analizi, Dövme Kalıbı, Forging, FEM, Forging Dies, Hot Upset Forging
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz SICAK YIĞMA DÖVME KALIPLARININ SONLU ELEMANLAR ANALİZİ Murat, Ceran Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Darendeliler Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler Kasım 2002, 91 sayfa Döverek yığma işleminde malzeme, bir dizi işlemden geçirilerek şekillendirilir. Önşekillendirme için genelde konik yığma operasyonları kullanılır. Parçanın üretilmesi için gerekli işlemlerin tasarımı ve herbir aşamadaki parça geometrisi önceden belirlenmiş tasarım kuralları ile sağlanır. Sıcak dövme ile yığma, önceden ısıtılmış olan parçanın bir ucunun sabit kalıplar arasında tutulması ve diğer ucunun hareketli kalıp tarafından sıkıştırılmasıyla gerçekleştirilir. Hareketli kalıbın iç ölçüleri malzemenin sıcak haldeki boyutlarından kolaylıkla saptanabilmekte iken, dış ölçüler empirik formüller aracılığıyla bulunabilmektedir. Üretimin ekonomisi, maliyeti yüksek olan kalıp malzemesinin gerektiği kadar kullanılmasının sağlanması İle mümkündür. Bu çalışmada, sonlu elemanlar yöntemi ile modellenen sıcak dövme işleminde, işlemin hareketli kalıp ve önşekillendirme üzerindeki etkileri incelenmiştir. Hareketli kalıbın duvar kalınlığı ve taban kalınlığının yığma işleminden kaynaklanan hareketli kalıp içindeki gerilimler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Hareketli kalıptaki gerilim dağılımları değişik durumlar içinsunulmuştur. Elde edilen gerilim dağılımları yorulma analizinde de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF HOT UPSET FORGING DIES Ceran, Murat M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Darendeliler Co-supervisor: Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler November 2002, 91 pages In upset forging, the part is generally formed by using a series of operations. Taper upsetting stages are commonly used as preforms. The sequence design and the geometry of the parts at the intermediate stages are defined depending on the well-established design rules. Hot upset forging is accomplished by holding the heated bar between gripping dies and squeezing the stock by the header die. Although the cavity dimensions of the header die can easily be determined from the hot dimensions of the part, the outer dimensions are determined depending on the empirical formulae. To have economical production, the use of excess die material, which may lead high cost, should be avoided. In this study, hot forging process has been simulated by a commercial finite element code coupled with thermal analysis, in order to determine effects of the process on the header die for the taper preform stages. The effects of wall thickness and base thickness of the header die on the stress distribution in the header die have been examined. For different cases, the stress distribution in the header die has been presented. The obtained stress distributions are also used for the fatigue analysis of the die.