Idempotent generated semigroups and their universal property
Tek kuvvetli elemanlar tarafından üretilmiş yarı gruplar ve genel özellikleri
  1. Tez No: 118942
  2. Yazar: BESTE GÜÇLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ANDREAS TİEFENBACH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı grup, tek kuvvet, yarı bant, gömme, Semigroup, idempotent, semiband, embedding. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz TEK KUVVETLİ ELEMANLAR TARAFINDAN ÜRETİLMİŞ YARI GRUPLAR VE GENEL ÖZELLİKLERİ Güçler, Beste Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Andreas TİEFENBACH Temmuz 2002, 59 sayfa. Henüz elimizde yarı bantlarla ilgili zengin bir teori bulunmamaktadır. Yarı bantların çalışılmasını haklı gösterecek nedenler arasında ise doğada bulunuş sıklıkları ve sahip oldukları genel özellikler sayılabilir. Bu tezde, ağırlıklı olarak yarı bantlar üzerinde durduk ve yarı grup teorisinde tek kuvvet kavramının önemini ortaya koyan genel gömme teoremlerini verdik. Sonuçları sunarken, önerme ve teoremleri kolay takip edilmeleri için açtık ve uygun yerlerde örnekler verdik. Bunların dışında, teoremlerden birine verdiğimiz alternatif bir ispatla, teoriye küçük de olsa bir katkımız olduğunu umuyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDEMPOTENT GENERATED SEMIGROUPS AND THEIR UNIVERSAL PROPERTY Güçler, Beste M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Andreas TİEFENBACH July 2002, 59 pages No substantial theory of semibands is available as yet. The justification of their study lies in the frequency with which such semigroups occur in nature, and in the universal property they possess. In this thesis, we mainly focus on semibands. We then give general em bedding theorems which reveal the importance of the 'idempotent' concept in semigroup theory. While exhibiting the related results, we expand the lemmas and theorems so that they can be easily followed, and give examples where appropriate. Beyond these, we make a contribution to the theory by giving an original alternative proof to one of the theorems we present.