Development and application of control charts for an aircraft wing tip point production process
Bir uçak kanat ucu parçası üretimi için kontrol şemalarının geliştirilmesi ve uygulanması
- Tez No: 118953
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSER KÖKSAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: İstatistiksel proses kontrolü, kontrol şemaları, CUSUM şemaları, Q şemaları, çokdeğişkenli kontrol şemaları, havacılık sanayi, uçak üretimi. iv, Statistical process control, control chart, CUSUM control chart, Q chart, multivariate control chart, aerospace industry, aircraft production. m
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz BÎR UÇAK KANAT UCU PARÇASI ÜRETİMİ İÇİN KONTROL ŞEMALARININ GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI Şahinsev, Gülay Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülser Koksal Ekim 2002, 87 sayfa Endüstriyel alanda üretim ortamı, seri üretimden az sayıda ve sipariş üzerine üretim yapan bir ortama doğru hızla yönelmekte ve Shewhart şemaları gibi kontrol şemaları bu ortamlarda yetersiz kalmaktadır. Bu tezde, az sayıda ve sipariş üzerine üretim yapan bir ortam olan havacılık endüstrisinde, bir uçak kanat ucu parça üretimi için uygun kontrol şemaları geliştirilerek uygulanmıştır. Söz konusu parçada 12 adet önemli karakteristik vardır ve bunların hangilerinin tek başına, hangilerinin ise birlikte inceleneceği belirlenmiştir. Tek değişkenli olarak incelenen karakteristikler için CUSUM şemaları, çok değişkenli olarak incelenen karakteristikler için ise çok değişkenli Q şemaları uygun bulunmuştur. Çok değişkenli Q şemaları için iki farklı örnek kovaryans matrisi kullanılarak bunların performansları karşılaştırılmıştır. Sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND APPLICATION OF CONTROL CHARTS FOR AN AIRCRAFT WING TIP PART PRODUCTION PROCESS Şahinsev, Gülay M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülser Koksal October 2002, 87 pages The production environment in the industry is rapidly changing from mass production to short run and make-to-order production where classical control charts such as Shewhart charts can no longer be applicable to every situation. In this thesis, a short run production environment, an aerospace industry is taken into consideration and appropriate control charts are developed and applied to a wing-tip part production process. There are 12 key characteristics on the part which are univariately and multivariately analyzed. CUSUM control charts are developed for the characteristics which are analyzed univariately, and multivariate Q charts are developed for the characteristics which are analyzed multivariately. For the multivariate Q chart, two different sample covariance-matrices are used and their performances are compared. Results are discussed.