Biodegradable bone plates and bone marrow extract loaded microcapsules in bone repair
Biyobozunur kemik plakaları ve kemik iliği özütü içeren mikrokapsüllerin kemik tedavisinde kullanımı
  1. Tez No: 118962
  2. Yazar: SÜLEYMAN COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI, PROF. DR. FEZA KORKUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobozunur, PHBV, hidroksiapatit, kemik plakası, üç noktalı eğme deneyi, kırık fiksasyonu, mikroenkapsülasyon, su/yağ/su, kemik iliği özütü. EJJKfcmHTASYOM MERXf T* vi, Biodegradable, PHBV, hydroxyapatite, bone plate, three-point bending, fracture fixation, microencapsulation, water-in-oil-in-water, bone marrow extract. t/ ^itesacMurnı unsur iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz BİYOBOZUNUR KEMİK PLAKALARI VE KEMİK İLİĞİ ÖZÜTÜ İÇEREN MİKROKAPSÜLLERİN KEMİK TEDAVİSİNDE KULLANIMI COŞKUN, Süleyman Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feza Korkusuz Temmuz 2002, 82 sayfa Poli(3-hidroksibütirat) (PHB) ve onun 3-hidroksivalerat (HV) içeren kopolimerleri (PHBV8 and PHBV22), ile bunların hidroksiapatit (HAp) içeren kompozitleri (5 % and 15 % w/w) enjeksiyon kalıplaması ile üretildi. Üç noktalı eğilme deneyi eğilme modülü ve mukavemetinin valerat içeriğinin artması ile düştüğünü gösterdi. HAp içeriğinin artması hemen hemen tüm gruplarda eğilme modülü ve mukavemetini artırdı, fakat diğer mekanik değerlerin düşmesine neden oldu. Plakalar fosfat tampon çözeltisine bırakıldıklarında mekanik özellikler ilk 24 saat içinde hızlı bir düşüş gösterdikten sonra diğer zaman noktalarında ya çok az değişti ya da eski halini korudu.Mikrokapsüller su / yağ / su sistemi kullanılarak yapıldı. Mikrokapsül hazırlama ortamında kullanılan polimer konsantrasyonunun verimi çok fazla etkilemediği gözlendi (yaklaşık % 60). Fakat enkapsülasyon verimliliği ve yükleme değerlerinin değiştiği saptandı. Şöyle ki polimer konsantrasyonu % 4 ten % 6 ya çıkartıldığında hem enkapsülasyon verimliliği (7.78 ± 3.22 denl8.95 ±2.19) hem de yükleme değerleri (1.31 ± 0.56 den 2.00 ± 0.28) oldukça arttı. 6 % PHBV8 ile yapılan kemik iliği özütü enkapsülasyonu BSA ile karşılaştırıldığında düşük verimle sonuçlandı (37.56 ± 1.29). Enkapsülasyon verimliliği hemen hemen aynı iken (17.36 ± 0.24) yükleme BSA enkapsülasyonuna göre daha fazla bulundu (2.99 + 0.35). % 6 PHBV8 mikrokapsüllerinden (çap 285.46 ± 65.18 [im, kalınlık 4 um) BSA salım oram 4 % PHBV8 mikrokapsüllerine (çap 226.38 ± 58.68 um, kalınlık 2 um) göre daha yavaş bulundu. 4 % PHBV8 mikrokapsülleri tüm BSA içeriklerini ilk haftada salarken % 6 PHBV8 mikrokapsüllerinden sadece % 70 BSA salındı. In vitro çalışmalar enkapsüle edilmiş ve edilmemiş kemik iliği özütünün (BMEMC and BME + MC) osteoblast aktivitesini artırdığım gösterdi. Fakat serbest BME ile daha iyi sonuçlar elde edildi. Bunun sebebi olarak mikrokapsül içinden salman miktarın ihtiyaç duyulan miktar için yeterli olmadığı düşünülebilir. Histoloji verileri implant bölgesindeki mikrokapsüllerin doku ile uyumlu olduğunu göstermektedir. Kemik iliği özütü (BME) uygulanan gruplarda yeni kemik oluşumu gözlendi. Radyolojik incelemelerde kontrol gruplarında (BME içermeyen) belirgin bir iyileşmeye rastlanmazken, deney gruplarında iyileşme tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIODEGRADABLE BONE PLATES AND BONE MARROW EXTRACT LOADED MICROCAPSULES IN BONE REPAIR COŞKUN, Süleyman M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Co-Supervisor: Prof. Dr. Feza Korkusuz July 2002, 82 pages Poly(3-hydroxybutyrate) (PHB) and its copolymers with 3- hydroxyvalerate (HV) (PHBV8 and PHBV22), and their hydroxyapatite (HAp) containing composites (5 % and 15 % w/w) were prepared by injection molding. Three-point-bending test revealed that fiexural modulus and stiffness decreased with an increase in HV content. Increase in HAp content improved fiexural modulus and stiffness but caused the deterioration of the other mechanical properties. Incubation in phosphate buffered saline (PBS) caused a sharp decrease in the mechanical properties within the first 24 hours followed either by a gradual decrease or no change. - r ^mm®&EMKU*BVB Hi r“~ :'r*r\*?faH MM»**'”*Microcapsules were prepared in a water-in-oil-in-water system. The polymer concentration in the microcapsule preparation medium did not lead to a significant change in the yield (ca. 60 %). It was, however, found to be effective on the encapsulation efficiency and the loading. As the polymer concentration increased from 4 % to 6 % a substantial increase both in the encapsulation efficiency (from 7.78 + 3.22 to 18.95 + 2.19) and loading (1.31 ± 0.56 to 2.00 ± 0.28) was observed. Bone Marrow Extract (BME) encapsulation with 6 % PHBV8 resulted in a lower yield (37.56 ± 1.29) in comparison to BSA encapsulation. Encapsulation efficiency was found to be almost the same (17.36 ± 0.24) and loading was found to be higher (2.99 ± 0.35). The release rate of BSA was lower from 6 % PHBV8 microcapsules (285.46 ±65.18 um diameter, 4 um thickness) as compared to that from 4 % PHBV8 (226.38 ± 58.68 um diameter, 2 um thickness). The latter released all its BSA content in the first week whereas the former released only 70 %. It was shown that both encapsulated and unencapsulated BME (BMEMC and BME + MC) increased the osteoblast activity in vitro with the latter yielding the best result. This is probably due to the amount released by the microcapsules is lower than desired. Histology revealed that microcapsules at the implantation site were compatible with the surrounding tissue. New bone formation was observed with BME applied groups. Radiology showed no significant healing in control groups (without BME) but in experimental groups defect healing was much better.