Automatic detection of earthquake damaged buildings from stereo aerial photgraphs
Stereo hava fotoğraflarından yaralanılarak depremde yıkılan binaların otomatik olarak tespiti
  1. Tez No: 118963
  2. Yazar: BÜLENT ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Stereo Hava Fotoğrafı, Sayısal Yükseklik Modeli, Değişim Tespiti vı, Earthquake, Stereo Aerial Photograph, Digital Elevation model, Change Detection IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz STEREO HAVA FOTOĞRAFLARINDAN YARALANILARAK DEPREMDE YIKILAN BİNALARIN OTOMATİK OLARAK TESPİTİ ÇETİNKAYA, Bülent Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri E.A.B.D. Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TÜRKER Temmuz 2002, 91 sayfa Bu tezde, deprem öncesi ve sonrasına ait stereo hava fotoğraflarından üretilen Sayısal Yükseklik Modelleri (SYM) kullanılarak depremde yıkılan binaların otomatik olarak tespiti gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, depremde yıkılan binaların yüksekliklerinde meydana gelen değişimin tespit edilebilmesi esasına dayanmaktadır. SYM'leri; deprem öncesi (1994) ve sonrası (1999) stereo hava fotoğraflarından otomatik olarak 5 metre çözünürlükte üretilmiştir. Daha sonra, her iki epok için üretilen SYM'lerin birbirlerinden farkları alınarak Fark SYM elde edilmiştir. Elde edilen bu Fark SYM, bina bina analiz edilerek deprem öncesi ve deprem sonrası yükseklikleri arasındaki farkları belirlenen eşik değerinden yüksek olan binalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuçlar; deprem öncesi ve sonrası hava fotoğraflardan elde edilen SYM'ler kullanılarak, depremde yıkılan binaların otomatik olarak tespit edilmesinin mümkün olduğunu göstermiştir. Bu yöntemle depremde yıkılan binaların %84'ü tespit edilebilmiştir. Bu çalışmasonucunda, Fark SYM'lerinde, değeri değişen ve değişmeyen pikselleri bulmak için optimum bir eşik değeri tespitinin önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC DETECTION OF EARTHQUAKE DAMAGED BUILDINGS FROM STEREO AERIAL PHOTOGRAPHS ÇETİNKAYA, Bülent Middle East Technical University M.Sc, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa TÜRKER July 2002, 91 pages This thesis deals with automatic detection of the collapsed buildings caused by the earthquake using DEMs created from pre- and post-earthquake stereo aerial photographs. The study is based on the idea that the change in the heights of the collapsed buildings can be detected. DEMs were automatically created from both pre-earthquake (1994) and post-earthquake (1999) aerial photographs at 5m spatial resolution. The DEMs created from the two epochs were then differenced and the Difference DEM obtained was analyzed building- by-building to detect those buildings whose height difference between pre- and post-earthquake exceed a specified threshold level. The producer's accuracy for detecting the collapsed buildings was found to be 84%. The results show that the Difference DEM of the pre- and post-earthquake aerial images can successfully reveal the collapsed buildings caused by the earthquake. It was found that mdetermining an optimum threshold level between change and no change pixels of the difference DEM is important.