Development and evaluation of a metrics set for component oriented software engineering
Bileşen tabanlı yazılım mühendisliğine ait bir ölçüt setinin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 118976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bileşen tabanlı yazılım mühendisliği, nesne tabanlı analiz ve tasarım, nesne tabanlı ölçüleri, bileşen tabanlı ölçüleri, durum çalışması. iv, component oriented software engineering, object oriented analysis and design, object oriented metrics, component oriented metrics, case study. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz BİLEŞEN TABANLI YAZILIM MÜHENDİSLİĞİNE AİT BİR ÖLÇÜT SETİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Salman, Nael Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Danışman : Assoc. Prof. Dr. Ali Hikmet Doğru Ocak 2002 Nesne tabanlı yazılım tasarımlarını değerlendirmek için 1994 yılında Chidamber ve Kemerer tarafından altı ölçü (C&K) ortaya konmuştur. Bu değerlendirme yöntemiyle nesne tabanlı yazılım tasarımlarının bütünsel karmaşıklığının ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu ölçü kümesi ve bileşen tabanlı yazılım mühendisliğine (COSE) uyarlanmıştır. Bu yöntemin deneysel doğrulaması için, on yüksek lisans bilgisayar mühendisliği öğrenci projesi bir deney çalışması olarak kullanılmıştır.. Bu öğrenci projelerinin her biri, bir problemi nesne tabanlı ve bileşen tabanlı yöntemlerle tassarımlarını içermektedir. Daha ileri doğrulam çalışmaları çiti endüstri uygulamalarından toplanan veriler kullanılmalıdır. Nesne tabanlı yazılım mühendisliği yerine bileşen tabanlı yazılım mühendisliğinin kullanılabilirliğini saptamak için bir karşılaştırma çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND EVALUATION OF A METRICS SET FOR COMPONENT ORIENTED SOFTWARE ENGINEERING Salman, Nael M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Hikmet Doğru January 2002 The C&K metrics suite to be used for object oriented software designs has been introduced by Chidamber and Kemerer (1994). The metrics suite aims at measuring the overall complexity of an object oriented software design. This metric set has been extended to Component Oriented Software Engineering (COSE). A case study comprising ten computer engineering graduate students projects is conducted and reported in this thesis for empirical validation of the proposed metrics. Each of the projects involved the component-oriented and object-oriented representation of a single problem. Further validation should follow using data collected from industry practices. A study is conducted to evaluate the feasibility of using the developed metrics in comparison to C&K