Effects of high oxgen partial pressure on the respiration rates of the apple slices (Malus sylvestris mil cv. golden delicious) and mushrooms (Agaricus bisporus)
Yüksek oksijen konsantrasyonunun elma dilimleri ve bütün mantarın solunumu üzerindeki etkileri
- Tez No: 118975
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Modifiye atmosfer paketleme, yüksek oksijen konsantrasyonu, katabolizma, hazırlanmış, ölçülen Km vi, Modified atmosphere packaging, hyperoxygenation, catabolism, fresh-cut, apparent Km. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz YÜKSEK OKSİJEN KONSANTRASYONUNUN ELMA DİLİMLERİ VE BÜTÜN MANTARIN SOLUNUMU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Gülden, Birsen Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fatih YTLDIZ Ocak 2002, 60 sayfa Bu çalışmada, yüksek oksijen konsantrasyonunun elma dilimlerinin (Malus sylvestris Mil cv.Golden Delicious) ve mantarın (Agaricus bisporus) solunumu üzerindeki etkileri araştırıldı. Amaç, hasat sonrası bozulmaları kontrol edebilmek için ikili gaz karışımındaki (O2 ve N2) super-atmosferik O2 konsantrasyonunun etkilerini belirlemekti. Bu amaca ulaşmak için, üzerinde çalışılan bitki ve mantar modellerinin herbirine iki farklı deney uygulanmıştır. Birinci deney 20, 40, 60 ve 80 kPa 02'nin kesilerekhazırlanmış elmanın ve mantarın solunum hızı ve kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacı ile tasarlanmıştır. Elma dilimleri ve mantarlar kapalı sistemde 20°C sıcaklıkta yüksek oksijen konsantrasyonunda tutularak incelenmiştir. Kontrol amacıyla 20 kPa oksijen konsantrasyonu kullanılmıştır. Solunum hızlan, renk ve sertlik değerleri yüksek oksijen kısmi basıncı altında ölçülmüştür. İkinci deney bütün ve dilimlenmiş elma için ölçülen Km değerlerini ve bu değerlerin sıcaklık ile değişimini hesaplamak üzere tasarlanmıştır. Km değerleri Linewear-Burk yöntemi kullanılarak bulunmuştur. Ayrıca, hazırlanmış mantarların 20°C sıcaklıktaki ölçülen Km değerleri de aynı yöntemle belirlenmiştir. Sonuç olarak, uygulanan koşullar altında, yüksek oksijen kısmi basıncının elma dilimleri ve mantarın solunum hızlarını azaltıcı etkisi görülmedi. Böylece, üzerinde çalışılan her iki tür modelinde aerobik katabolizma hızlan değişiklik göstermedi. Yüksek oksijen kısmi basıncı üzerinde çalışılan renk ve sertlik kalite özellikleri üzerinde belirgin bir değişikliğe neden olmadı. Bir bütün elmanın 10, 20 ve 30 C sıcaklıktaki ölçülen Km değerleri 1.31, 2.14 ve 4.68 olarak bulundu. Buna karşılık, sıcaklık attırıldığında (10, 20 ve 30°C) dilimlenmiş elmanın ölçülen Km değerlerinde azalma görüldü. Bu da yüksek sıcaklıklarda, kesilerek hazırlanmış elmada oksijene olan eğilimin arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF HIGH OXYGEN PARTIAL PRESSURE ON THE RESPIRATION RATES OF THE APPLE SLICES (Mains sylvestris Mil cv. Golden Delicious) AND MUSHROOMS (Agaricus bisporus) Gülden, Birsen M.Sc, Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fatih YILDIZ January 2002, 60 pages In this research, effects of high oxygen partial pressures on the respiration rate of the apple slices (Malus sylvestris Mil cv.Golden Delicious) and mushrooms (Agaricus ? bisporus) were investigated. The objective was to determine the effects of superatmospheric O2 in binary gas mixtures (O2 and N2) for postharvest decay control on apple and mushroom. To achieve this aim, two different experiments were conducted for both plant and fungi tissues. The first experiment was designed to evaluate effect of 20, 40, 60 and 80 iiikPa O2 on respiration rates and subsequent quality of fresh-cut apple slices and mushrooms. Apple slices and mushroom were exposed to high O2 concentrations at 20°C in a closed system. The condition 20 kPa O2 was used as control. Under high oxygen partial pressure respiration rates, color and firmness were measured. The second experiment was designed to evaluate apparent Km (app. Km) for oxygen respiration rate of both whole and sliced apples and their variations with temperature. Apparent Km values were estimated by using Lineweaver-Burk method. The app. Km for oxygen respiration rate of fresh prepared mushrooms at 20°C was also determined. It was found that high oxygen partial pressures were not inhibitory on respiration of mushroom and apple slices under the applied conditions, thus they did not change the rate of aerobic catabolism in both products. High oxygen partial pressures displayed almost no effect on quality attributes studied: color and firmness. Apparent Km values for whole apple were found as 1.31, 2.14 and 4.68 at the temperatures of 10, 20 and 30°C, respectively. Conversely, apparent Km values for sliced apple decreased while the temperatures increased (10, 20 and 30°C) indicating a higher affinity towards O2.