Lorentz group in optical sciences
Lorentz grubu'nun optikteki yeri
  1. Tez No: 118977
  2. Yazar: ÖMER EJDER ERGİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL BAŞKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lorentz grubu, Optik iv, Lorentz group, Optic m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz LORENTZ GRUBUNUN OPTİKTEKİ YERİ Erginoğlu, Ömer Ender Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Sibel Başkal Ocak 2002, 116 sayfa 2x2 Jones matris formülasyonunun altı parametreli 2x2 Lorentz grubu olduğu gösterilmiştir. Özel relativitede tanımlanan dört boyutlu enerji-momentum vektör gibi, dört bağımsız Stokes parametresinin Minkowski uzayında dört boyutlu bir vektör oluşturduğu görülmüştür. Optik filtrelerin 4x4 Lorentz dönüşüm matrisleri betim lenerek bu matrislerin Stokes parametrelerince tanımlanan kısmi tutarlılık durumu ile ilişkilendirilebileceği görülmüştür. Tutarsız durumların Stokes parametreleri cinsinden 4x4 matrisleri gösterilmiştir. Wigner rotasyanu ve Iwasava ayrışımına denk gelen optik filtre kombinasyonlarının oluşturulabileceği görülmüştür. Gauss Shell modelince tanımlanan dalgaların birinci dereceden optik sistemlerinden geçişleri genelleştirilmiş ışın metoduyla analiz edilmiştir. Bu analiz bize, bu geçişlerin tanımlanabilmesinde, basit bir geometrik gösterimin oluşturulabilmesi olanağım sağlar. Küresel tutarlılık derecesinin değişmezliği bütün genelliği ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LORENTZ GROUP IN OPTICAL SCIENCES Erginoğlu, Ömer Ender M.S., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sibel Başkal January 2002, 116 pages It is shown that the two-by-two Jones-matrix formalism for polarization optics is a six- parameter two-by-two representation of the Lorentz group. Pour independent Stokes parameters is shown to form a Minkowskian four-vector, just like the energy-momentum four-vector in special relativity. The optical filters are represented by four-by-four Lorentz transformation matrices. This four-by-four formalism can deal with partial coherence described by the Stokes parameters. A four-by-four matrix formulation is given for deeoherence effects on the Stokes parameters. It is shown also to be possible to produce combinations of optical filters which exhibit transformations corresponding to Wigner rotations and Iwasawa decompositions. Propagation characteristic of Gaussian Schell-model fields through first-order optical system are analyzed by the method of generalized rays. This allows the development of a simple geometrical description of these processes. The invariance of the degree of global coherence is established in full generality.