Comparison of analytical and numerical approaches for long wave runup
Uzun dalga tırmanması analitik ve sayısal yaklaşımlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 118987
  2. Yazar: ERTAN DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun dalga, kanonik problem, tek dalga, N-dalga, öncü çökme, öncü yükselme, eğimli kıyı iv, Long wave, canonical problem, solitary wave, N-wave, leading elevation, leading depression, sloping beach
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz UZUN DALGA TIRMANMASI ANALİTİK VE SAYISAL YAKLAŞIMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Demirbaş, Ertan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Nisan 2002, 72 Sayfa Bu tezde sayısal yöntem uygulanarak uzun dalgaların düzgün eğimli kıyılarda tırmanması konusu araştırılmıştır. Dalga hareketinin benzetimlerini yapmak için kullanılan model doğrusal olmayan uzun dalga denklemlerinden oluşan sığ su teorisini kullanmaktadır. Uygulamada, tek dalga ve N-dalga için farklı başlangıç durumları uygulanmıştır, öncü çökme ve öncü yükselme dalgalarının dalga tırmanması ayrı ayrı incelenmiştir. Elde edilen sayısal sonuçlar kuramsal yaklaşımlar ve mevcut olan deneysel sonuçlarla karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF ANALYTICAL AND NUMERICAL APPROACHES FOR LONG WAVE RUNUP Demirbaş, Ertan M. S.( Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner April 2002, 72 Pages The long wave runup on sloping beaches is investigated using a numerical approach in this thesis. The numerical model incorporates the shallow- water theory consisting of nonlinear long-wave equations to simulate the propagation of the long waves. In application, different initial conditions are used for wave profiles such as solitary wave or N-wave. The runup of different effect wave forms (leading elevation and leading depression) were also investigated separately. The numerical results were compared and discussed with the results of analytical approaches and existing experimental studies on this subject.