Inlet flow distortions on an axial flow fan
Eksenel akışlı bir fanın girişindeki akış düzensizlikleri
  1. Tez No: 118988
  2. Yazar: AKİF MURAT GÜRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. O. CAHİT ERALP, PROF. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eksenel Akışlı Fan, Eğik Sıcak Tel Anemometresi, Veri Alımı, Deney Dizaynı, Fan Verimlilik Eğrileri, ANOVA VI ıremenntöt «.rtP-KEr*, Axial Flow Fan, Slanted Hot Wire Anemometer Technique, Data Acquisition, Design of Experiments, Fan Performance Curves, ANOVA IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
oz EKSENEL AKIŞLI BİR FANIN GİRİŞİNDEKİ AKIŞ DÜZENSİZLİKLERİ GÜRÜN, Akif Murat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kahraman Albayrak Nisan 2002, 235 sayfa Bu çalışmada, eksenel akışlı bir fanın giriş ve çıkışında üç boyutlu hız ölçümleri, bir veri alma sistemine bağlanan sıcak tel anemometresi kullanılarak incelenmiştir, ölçümlerde tek boyutlu eğik kızgın tel tekniği kullanılmıştır. Deneyler, Deney Dizayn tekniği kullanarak hazırlanmıştır. Üç boyutlu türbulans şiddetleri ve düzensiz giriş akışlı fan verimlilik eğrileri, üç plakanın ön, alt, sağ olmak üzere ahi değişik giriş konfigurasyonunda ve üç ayrı akış miktarında incelenmiştir. Akış düzensizliklerinin türbulans şiddetine etkileri ve bunun sonucunda fanın performansına olan etkileri incelenmiştir. Bütün veriler MINITAB yazılımı ANOVA araçları kullanılarak istatiksel olarak incelenmiştir. Akış miktarının fan girişinde alt plakanın varlığında azaldığı, fan yükünün artmasıyla arttığı görülmüştür. Ayrıca, bunların ikisinin birden de etkili olduğu gözlenmiştir. Parelel olarak, alt plakanın, fan yükünün ve de ikisinin birden toplam verimliliği etkilediği bulunmuştur. Öte yandan statik verimliliğin sadece fan yüküne bağlı olduğu görülmüştür. Ayrıca, giriş konfigurasyonunun ve akış rniktarının türbulans yoğunluklarına ve ortalama hıza olan etkileri de incelenmiştir. X eksenindeki türbulans yoğunluğunun kontrol altında tutulan hiçbir değişkenle ilgisi saptanamamıştır, öte yandan, y eksenindeki yoğunluğun ah plakaya, z eksenindeki yoğunluğun ise akış miktarıyla ilgili olduğu saptanmıştır. Bu eksenlerdeki türbulans yoğunluğunun geometrik ortalaması olarak tanımlanan birleştirilmiş ortalama türbulans yoğunluğunun ise fan yüküne bağlı olduğu gözlenmiştir. İokümaniasyon mekkbsBSonuç olarak turbülans yoğunluğunun fen performansı için bir etken olmadığı bulunmuştur, Akış miktarı bir soğutma fanı için en önemli değişken olup ağırlıklı olarak fan yüküne bağlı olduğu girişteki düzensizliklerden etkilenmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INLET FLOW DISTORTIONS ON AN AXIAL FLOW FAN GÜRÜN, Akif Murat M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof Dr. O. Cahit ERALP Co-Supervisor: Prof Dr. Kahraman ALBAYRAK April 2002, 235 pages In this study, the three-dimensional velocity field of an axial flow research fen at the inlet is examined using a constant-temperature hot wire anemometer connected to a data acquisition system. The single slanted sensor hot wire technique is used in the measurements. The experiments are designed using Design of Experiments (DOE) technique. The three-dimensional turbulence intensities and distorted fen performance curves are determined for six different inlet configurations of three plates distorting the inlet, namely front, bottom, right and three flow rates. The effect of inlet flow distortions on the turbulence intensities, hence on the performance of the fen is investigated. All the measurements are analyzed statistically with MINITAB software using ANOVA tools. It has been found that the flow rate decreases when there is plate at the bottom of the fen inlet and increases with the throttling. Additionally, the bottom plate and throttling have a combined effect on the flow rate. In parallel, the bottom plate and throttling affect the total efficiency, having also a combined effect, on the other hand the static efficiency depends only on throttling. Moreover, the effects of inlet configuration and throttling on the turbulence intensities and mean velocity are also investigated. The turbulence intensity in the x-axis is found to dependent on none of the controlled parameters, but y-intensity depends on bottom plate and z-intensity on throttling. A combined mean turbulence intensity is defined as the geometric mean of these intensities and it is found to be dependent on the throttling. It has been observed that the turbulence intensity is not an effective parameter on the performance of the fen. The most important parameter for a cooling fen is inthe flow rate and it mostly depends on throttling as expected and is mainly insensitive to the distortions at the inlet.