Design of a coordinate measuring system using an industrial robot
Bir endüstriyel robot kullanımıyla koordinat ölçme sistemi tasarımı
- Tez No: 119003
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN KONUKSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Robotik, Ölçüm, İşlem Süresince Ölçüm, Kalite Kontrol, Yüzey Modelleme. iv, Robotics, Inspection, In-line Measurement, Quality Control, Surface Modeling
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışmasında, çeşitli koordinat ölçme işlemlerini yerine getirebilecek robotik bir ölçme sistemi geliştirilmiştir. Bu koordinat ölçme sisteminin tasarımı, bir IRB 2000 ABB endüstriyel robotuna bir analog algılayıcı (Voltajla Doğrusal Değişebilen Konum Algılayıcısı) takılarak gerçekleştirilmiştir. Bu koordinat ölçme sistemin arayüzü olarak, kullanımı kolay bir yazılım uygulaması geliştirilmiştir. Bu yazılımın uygulaması esas olarak, çeşitli geometrik yüzeylerin ölçme işlemlerini yerine getirmektedir. Bu yazılım uygulamasının bir diğer yeniliği ise, üç boyutlu nesnelerin yüzey verilerini toplayarak, üç boyutlu yüzey modelenmesi yapmasıdır. ASME B.89 standartlarında tanımlanan değişik performans testleri, sistemin güvenilebilirlik karakteristiklerini belirleyebilmek için uygulanmıştır. Bu çalışmanın uygulanabilirliğini kanıtlayan pratik endüstriyel uygulamalara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a robotized inspection system is developed to execute various inspection procedures. The coordinate measuring system has been designed by combining an industrial robot (ABB IRB 2000) with an analogue probe (Linear Differential Voltage Transducer). A user friendly software application is developed as an interface for the coordinate measuring system. The software application is essentially intended to carry out some geometric features and distance measurement processes. Another innovative implementation is the opportunity to digitize data from physical objects and to model the inspected surface of the part as a grid representation in 3D space. Different performance tests defined in ASME B.89 Standards have been applied to the system in order to evaluate its reliability characteristics. Practical industrial examples are demonstrated to prove the applicability of this study.