Meter-scale subtidal cycles in the middle carboniferous carbonates of Central Taurides Southern Turkey and response of fusulinacean foraminifers to sedimentary cyclicity
Orta Toroslar'ın (Güney Türkiye) orta karbonifer karbonatlarında metre ölçekli gel-git altı devirler ve fasulinlerin sedimenter devirselliğe duyarlılığı
  1. Tez No: 119004
  2. Yazar: AYDIN ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ ÖZKAN ALTINER, PROF. DR. DEMİR ALTINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Karbonifer, Fusulin, Metre ölçekli devirler, Orta Toraslar, Güney Türkiye vı, Middle Carboniferous, Fusulinacean foraminifera, Meter-scale cycles, Central Taurides, Southern Turkey IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
öz ORTA TOROSLAR'IN (GÜNEY TÜRKİYE) ORTA KARBONİFER KARBONATLARINDA METRE ÖLÇEKLİ GEL-GİT ALTI DEVİRLER VE FUSULİNLERİN SEDİMENTER DEVİRSELLİĞE DUYARLILIĞI ŞEN, Aydın Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Sevinç ÖZKAN-ALTTNER Yrd. Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Demir ALTTNER Eylül 2002, 110 sayfa Hadim (Konya) bölgesinde geniş bir alanda mostra yüzeylenen, allokton Aladağ Biriminin Orta Karbonifer yaşlı karbonat kayalarında, metre ölçekli devirler ve bu devirlere foraminiferlerin verdiği duyarlılığının anlaşılması amacıyla üç tane kesit ölçülmüştür. Kesitlerin içerdiği tabakalar Moskoviyen katına ait olup, Eostaffella mutabilis-Profusulinella prisca-Eofusulina (Paraeofusulina) (Alt Moscovian) ve Fusulinella bocki-Beedeina (Üst Moscovian) zonlarına karşılık gelir. Metre-ölçekli devirler gel-git alt tipinde olup, dalga tabanının üzerinde ve altında çökelen devirsel istiflerle karakterize olur. Devirlerin alt kısımları, derinleşme evresini gösterir ve düşük enerjili karbonat fasiyesi olan mikritle temsil edilir. Devirlerin orta-üst kısımlarına göre fauna çeşitliliği ve içerdiği birey sayısı açısından daha fakirdir. Devirlerin üst kısımları ise bariz sığılaşma sonucu istiftaşı-tanetaşı fasiyesleri ile karakterize olur ve fauna çeşitliliği ve bolluk açısından daha zengindir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METER-SCALE SUBTTDAL CYCLES IN THE MIDDLE CARBOND7EROUS CARBONATES OF CENTRAL TAURIDES, SOUTHERN TURKEY AND RESPONSE OF FUSULINACEAN FORAMINIFERS TO SEDIMENTARY CYCLICITY ŞEN, Aydın M.Sc. Department of Geological Engineering Supervisor: AssocProf.Dr. Sevinç ÖZKAN-ALTINER Co-supervisor: Prof.Dr. Demir ALTINER September 2002, 110 pages In the Middle Carboniferous carbonate rocks of the allochthonous Aladağ Unit, widely exposed in the Hadim (Konya) region, three sections were measured in order to study the meter-scale cyclicity and foraminiferal response to sedimentary cyclicity. Sections encompass the Moscovian beds and correspond to the Profusulinella, Eostaffella mutabilis-Profusulinella prisca-Eofusulina (Paraeofusulina) (Lower Moscovian) and Fusulinella bochi-Beedeina (upper Moscovian) zones. Meter-scale cycles are of subtidal type and generally detected by the repetition of facies deposited below and above the wave base. Lower parts of cycles, reflecting a deepening stage, are generally characterised by low energy carbonate facies, that is micritic in character, and consists of relatively less diversified fusuline fauna. Upper parts of cycles, shoaling upward in character and mrepresented by packstone to grainstone facies and comprise a diversified fusuline fauna