Combustion characteristics of coal briquettes
Kömür briketlerinin yanma özellikleri
  1. Tez No: 119010
  2. Yazar: N. EMRE ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT HİÇYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür Biriketi, Termal Özellikler, Kinetik Analiz, Yanma, Gaz Analizi VI, Coal Briquette, Thermal Characteristics, Kinetic Analysis, Combustion, Effluent Gas Analysis. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
öz KÖMÜR BRİKETLERİNİN YANMA ÖZELLİKLERİ Altım, N. Emre Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit Hiçyılmaz Ağustos 2002, 230 sayfa Bu çalışmada, çeşitli parametrelerin kömür biriketlerinin yanma karakteristikleri ve verimliliklerine olan etkileri termal özellikler ve yanma kinetiği açısından incelenmiştir. Çalışmada yer verilen parametreler, bağlayıcı cinsi, bağlayıcı miktarı, su ilavesi miktarı, sabit ve değişken hacimlerde biriket boyutu ve ortam basıncıdır. Alpagut-Dodurga yöresi linyitlerinden yapılan biriketler bir reaksiyon ünitesinde 25, 50 ve 75 psi'da yakılmıştır. Yanma sırasında ortaya çıkan CO ve CO2 gazlan ile tüketilen O2 bir gaz analiz cihazı ile analiz edilmiş ve söz konusu gazların miktarlarındaki ve sıcaklıktaki değişimler, çalışma değişkenlerinin kömür briketlerinin termal özellikleri ve yanma kinetiklerine olan etkilerinin ortaya konması için kaydedilmiştir. Kinetik analizler ve aktivasyon enerjilerinin tayini için, ortaya çıkan gaz verilerine uygulanabilen bir kinetik modelden faydalanılmıştır.Deneyler sonucunda, bütün parametrelerin, kömür biriketlerinin yanma etkinlikleri ve verimine oldukça önemli etkileri olduğu görülmüştür. Organik bağlayıcıların kömür biriketlerinin yanma verimi ve kalitesine hem termal özelliker hem de yanma kinetiği açısından olumlu yönde tesir ettiği ortaya çıkmıştır. Buna karşın, inorganik bağlayıcı kullanımı hem termal hem de yanma kinetiği açısından kömür biriketlerinin yanma verimi aleyhine etkiler meydana getirmiştir. Çalışmada yer verilen bağlayıcılar arasında, CMC'nin en iyi bağlayıcı olduğu gözlenmiş ve en düşük aktivasyon enerjisi ile termal açıdan en yüksek derecede iyileşme CMC ile yapılan briketlerle elde edilmiştir. Bağlayıcı miktarının (CMC) % 5 'den 15 'e çıkarılması yanma kalitesine olumlu yansımış, fakat su ilavesindeki artış yanma verimi ve kinetiğini olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca, biriketlerin yanma özellikleri ve veriminin büyük ölçüde biriket boyutuna bağlı olduğu gözlenmiştir. Biriket boyutunun büyütülmesinin termal özellikler açısından olumsuz olduğu ve aktivasyon enerjisini yükselltiği görülmüştür. Buna ilave olarak, biriket boyutlarının birbirine eşit olması durumunun (Uzunluk/Çap « 1) biriketlerin yanma verimini ve yanmaya olan yatkınlıklarını oldukça iyileştirdiği sonucu ortaya çıkmıştır. Basınç seviyesinin yükseltilmesi, diğer tüm parametrelerden bağımsız olarak biriketlerin yanma özelliklerini olumlu yönde etkilemiş ve hem termal özellikler hem de biriketlerin yanma kinetiği, basınç yükselmesine paralel olarak iyileşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMBUSTION CHARACTERISTICS OF COAL BRIQUETTES Altun, N. Emre M.Sc., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof.Dr. Cahit Hiçyılmaz August 2002, 230 pages In this study, effect of different parameters on the combustion characteristics and efficiency of coal briquettes was determined in terms of thermal properties and combustion kinetics. The parameters involved in the study were type of binder, amount of binder and water addition, briquette size on a variable and constant volume basis and combustion pressure. Coal briquettes produced with Alpagut-Dodurga Lignite were combusted in a Reaction Unit at 25, 50 and 75 psi. The emitted CO and CO2 gases and consumed O2 during combustion were analyzed by means of a Continuous Gas Analyzer and changes in the concentrations and temperature were recorded to be used to determine the relevant effects on the thermal properties and combustion kinetics of the briquettes. For the kinetic analysis and determination of activation energies, a model adopted for the effluent gases, was utilized. At the end of experiments, all parameters proved to be effective on the efficiency and effectiveness of briquette combustion. Organic binders favored the mcombustion both from the thermal and kinetics view. On the other hand, both thermal and kinetics behavior of the briquettes were worsened by the addition of inorganic agents. Among the binders of concern, CMC was found to be the best agent resulting in the lowest activation energy and the highest thermal improvement. Increasing the addition of binder (CMC) from 5 to 15 % enhanced the combustion quality, but increase in water content opposed combustion efficiency and kinetics. Furthermore, combustion characteristics, efficiency and kinetics of the coal briquettes rely extensively on their size and dimensions. Enlarging the briquette size resulted in a deficiency in terms of thermal characteristics and increased the activation energy. Also, combustion efficiency and the degree of ease to combust were considerably improved by equivalent dimensions (i.e. L/D «1). Raising the combustion pressure from 25 to 75 psi affected combustion process positively regardless of all parameters and both thermal quality and combustion kinetics of the briquettes were improved as the pressure level was enhanced.