Design analysis of automobile brake systems
Otomobil fren sistemlerinin tasarım analizi
- Tez No: 119011
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKKÖK, PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomobil Fren Sistemi, Disk Fren, Tanbur Fren, Hidrolik Fren Analizi. VI, Automotive Brake Systems, Disc Brake, Drum Brake, Hydraulic Brake System. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz OTOMOBİL FREN SİSTEMLERİNİN TASARIM ANALİZİ Daş, Hüseyin Zafer Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Akkök Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Ocak 2002, 89 sayfa Bu çalışmada otomobillerin hidrolik fren sistemlerinin tasarım analizine yönelik bir bilgisayar programı geliştirilmesi amaçlanmıştır. Hazırlanan program, Visual Basic 6.0 yazılımıyla geliştirilmiş görsel kullanıcı ortamından ve ana program kodundan oluşmaktadır. Fren tipleri ve ölçüleri, sürtünme malzemesi tipleri, merkez pompası, fren kuvvetlendiricisi, basınç regülatörü tipleri ve ölçüleri, araç boyutları, programda veri olarak girilmekte ve çıktı olarak; aracın azami yavaşlama ivmesi, durma mesafesi, durma süresi, fren hidrolik basıncı, dinamik aks yükleri, fren torkları, optimum frenleme kuvvetleri, gerçekfrenleme kuvvetleri ve fren sıcaklıkları, tek bir frenleme yapıldığı göz önünde tutularak hesaplanmaktadır. Programda sayısal ve grafik çıktılar yanında, sistem elemanlarının çizimleri ve çalışma şekillerini gösteren animasyonlar da bulunmaktadır. Fren kuvvetinin tekerlekle yol arasındaki sürtünme kuvvetinden büyük olması halinde, fren sıcaklıklarının veya balata aşınma miktarlarının malzeme limitlerini aşması halinde uyarılar ekranda belirmektedir. Programın otomobil fren sistemlerinin analizinde kullanımı örnek problemler çözülerek gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN ANALYSIS OF AUTOMOBILE BRAKE SYSTEMS Daş, Hüseyin Zafer M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Metin Akkök Co. Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy January 2002, 89 pages The present study aims at developing a computer program for design analysis of automobile hydraulic brake systems. The program is composed of a Visual User Interface and the main part developed in Visual Basic 6.0. Brake types, geometrical dimensions, friction material types, master cylinder, brake booster, pressure regulator properties and vehicle data are entered in the program as input parameters. The brake line pressures, dynamic axle loads, brake torque capacities, optimumbrake forces, actual brake forces are calculated and the braking performance parameters in terms of maximum deceleration, stopping distance, stopping time and brake temperatures for single braking of the vehicle are evaluated. Program includes numerical and graphical outputs, drawings and animations that show how the brake system elements work. If the brake force is higher than the friction force between tire and road, brake temperature or wear exceeds the material limits, then the user is warned visually. A number of case studies are presented to illustrate the use of the program in analyzing automobile brake systems.