GIS as a tool for a transfer of developments rights in settlements affected by the Marmara earthquake
Marmara depreminden etkilenen yerleşimlerde imar haklarının transfer edilebilmesi için GIS'in bir araç olarak kullanımı
- Tez No: 119018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK, YRD. DOÇ. DR. VAHAP TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: imar haklan, imar haklarının transferi, imar haklarının aktarımı, Coğrafi Bilgi Sistemleri, CBS. vı, Development Rights, Transfer of Development Rights, TDR, Geographical Information Systems, GIS. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez Marmara Depremi sonrasında tehlikede olduğu düşünülen yerleşimlerdeki kazanılmış imar haklarının bir“İmar haklarının Aktarımı”(İHA) uygulaması aracılığıyla korunmasında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) kullanılabilirliğini ve yararlarını değerlendirmektedir. Depremden etkilenen yerleşimlerde bir İHA programının uygulanacağı varsayılarak, kaybedilen imar alam miktarı, gayrimenkullerin yasal durumu, değerleri ve hak sahiplerinin hisselerine göre imar hakkı kredilerinin hak sahiplerine dağıtımı için CBS bir araç olarak tanıtılmıştır.İHA'nın yararlan ve özellikleri anlatılmıştır. İmar olgularının CBS elemanları haline tercüme edilebilmesi için gerekliliklere ve CBS'nin TDR sürecinde sunabileceği güce dikkat çekilmiştir. Adapazarı'nın merkezinde bulunan uygulama alanındaki gelişme özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Uygulama kısmında, gayrimenkullerin yasal durumunu, değerlerini ve kaybedilen imar hakkı miktarını girdi olarak kullanıp, gayrimenkuller için imar hakkı kredilerini hesaplamak ve çıktı olarak bu kredileri hak sahiplerine dağıtmak için belediyeler tararından CBS programı içinde kullanılabilecek bir formül geliştirilmiştir. Formülün çıktıları ve uygulanabilecek sorgulamalar şekillerle örneklendirilmiştir. CBS'nin imar hakkı kredilerinin dağıtımı için kullanımındaki faydalar ve gereklilikler ortaya çıkarılmıştır. CBS'nin standart bir şekilde imar hakkı kredileri üzerindeki etkilerin değerlendirilmesine olduğu kadar, görsel bir analiz ortamı sağlayarak hasar gören yerleşimlerin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the applicability and the advantages of Geographical Information Systems (GIS) in maintaining the acquired development rights through a Transfer of Development Rights (TDR) program in hazardous settlements where development rights are reduced after the Marmara Earthquake. Considering that a TDR program will be carried out in the affected settlements, GIS is introduced as a tool for distributing the development right credits (DRCs) to the owners according to the lost development amount, the legal status of the properties, the value of the property and the share of the owner. mThe advantages and properties of TDR are explained. The requirements in translating development aspects into GIS entities and the potential of GIS in a TDR process are pointed out. The development characteristics of the case study area, which is in the centre of Adapazarı, are described in detail. In the case study, a formula is created, which can be used in the GIS software by the municipalities in order to process the legal status of the properties, their values and the lost development right amount as inputs, calculate the DRCs of the properties and distribute these DRCs to the owners as outputs. The outputs of the formula and the results of the possible queries are illustrated. The advantages and requirements of using GIS for DRC distribution are revealed. It is demonstrated that GIS can contribute in evaluating the effects on DRCs in a standard way, as well as providing a visual analysis environment for the reorganization of affected settlements.