Transfer development rights as a planning tool in the case historical sites in Turkey
İmar hakları aktarımı: Türkiye'de tarihsel alanlarda bir planlama aracı olarak
- Tez No: 62863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: İmar Haklan, İmar Haklan Transferi, Planlama sistemi, Planlama Teknikleri, Koruma. VI, Development rights, transfer of development rights, planning system, planning techniques, conservation. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
İmar Haklan Aktarımı (İHA) 19 yy. sonlarından beri arazi kullanımı ve yönetiminde çeşitlii şekillerde başta ABD olmak üzere bir çok ülkede kullanılmaktadır. Ancak, Türk ve Avrupa planlama sistemleri bu tekniğe tarihsel süreçte yabancı kalmışlardır. Teknik gereksinmeler karşılandığı takdirde, İHA'nin bu ülkelerde uygulanmasını engelleyen yasal bir çerçeve bulunmamaktadır. İHA, hedeflenen bazı fiziksel sonuçların elde edilmesi için gerekli görünen kaynakların özellikle kıt olduğu durumlarda kullanılabilir. Türkiye özelinde, doğal ve tarihi alanların korunması tipik örnek durumlar oluşturmaktadır. Bu nedenden dolayı, İHA'yi bir planlama aracı olarak kullanmak yanısıra, ihtiyaç duyulan finans kaynaklarının hacminin hesaplanmasında, süreç, mali kısıtlar ve plan yapımı gibi konularda GISyönteminin nasıl kullanılacağına önem vererek, tarihi alanların korunması örneğinde İHA uygulanmaktadır. GIS methoduyla birlikte birçok alternatif fiziksel ve finansal uygulama modelleri geliştirilebilir. Bizim hesaplamalarımız ve araştırmalarımız sonucunda, büyük ölçekli restorasyon uygulamaları için yeterli kaynağın sağlanabileceği ve bu teşviğin % 80 oranında taşınmaz sahiplerinin katılımıyla gerçekleşebileceği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
TDR is a land use and management provision which has been exploited at various contexts since late 19th century in many countries particularly in the USA. Historically the European and the Turkish systems of planning have however remained alien to this technique. The position for its adaptation has not yet been widely recognized, eventhough no legal impediment seems to exist in this country for its implementation, provided the technical requirements are fulfilled. TDR may be of particular use in contexts where resources to achieve specific physical objectives are scarce. Typical are the cases of protection of natural and historical assets in Türkiye. For this reason, the potential exploitation of TDR is inquired here in a typical case study of historical conservation, emphasizing how this procedure could be supplemented through TDR as a planning tool, as well as, the calculation of the volume of financial resources required, together with GIS methods in representation, accounting and plan making. There may be alternative methods of modelling the physical iiiand finantial arrangements through GIS methods. Yet benefits of such practice prove commendable implementations. As our accounting and surveys indicated, sufficient funds could be raised for wide-scale restoration operations and that incentives could be maintaned for at least 80% of the owners to cooperate.