Differential screening to search for wheat genes activated in zinc involved processes
Buğdayda çinkonun rol aldığı proseslerde aktif olan genlerin farklılık tarama yöntemi ile araştırılması
  1. Tez No: 119019
  2. Yazar: YAVUZ BARBAROS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHİNUR S. AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko eksikliği, Farklılık tarama, Fitosideroforlar, Durum buğdayı, Hidroponik. vı, Zinc deficiency, Differential screening, Phytosiderophores, Durum wheat, Hydroponics. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz BUĞDAYDA ÇİNKONUN ROL ALDIĞI PROSESLERDE AKTİF OLAN GENLERİN FARKLILIK TARAMA YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI Barbaros, Yavuz Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mahinur S. Akkaya Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra Kocabıyık Ağustos 2002, 70 sayfa Türkiye'de üretim ve tüketimi en yaygın tahıl buğdaydır. Ülkemiz dünyada kişi basma buğday tüketimi en yüksek olan ülkeler arasında yer almaktadır. Topraklarımızda yetiştirilen buğday çeşitleri düşük çinko ortamına uyum sağlamışlardır. İnsan beslenmesinde gerekli ve oldukça önemli iz elementler arasında yer alan çinko, 300 den fazla enzimin yapısında zorunlu katalitik bileşen olarak bulunmaktadır.Muhtemel çinko taşıyıcısı olan Fitosideroforlar (FS), mujineik asit grubundandırlar. Demir ve çinko eksikliğinde tek veya bir karışım halinde, köklerden salınırlar. FS-Fe(III) veya FS-Zn kompleksi iki ayrı taşıma sistemi ile plazma membranından alınır. Bu çalışmada, hidroponik (su kültürü) kültür sistemi kullanılarak, 4 (J.M çinko konsantrasyonunda BDMM/19 (Selçuklu) (çinko eksikliğine dayanıklı) durum buğdayı bitkileri büyütülmüş, bu bitkilerden cDNA kütüphanesi oluşturulmuştur. Bu kütüphane çinko yokluğunda ve 4 ]jM çinko konsantrasyonunda büyütülmüş bitkilerden elde edilen toplam cDNA problan ile (Farklılık tarama yöntemi kullanılarak) taranmıştır. Hibridizasyon sonucunda farklı sinyal yoğunluğu gösteren koloniler sekanslanmak amacıyla seçilmiştir. Mevcut veribankalarında DNA sekans kıyaslamaları, kolonilerden birinin, çinko alımında potansiyel rolü olabilecek gen sekansına (Bir demir taşıyıcısına sekans benzerliği gösteren) sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIFFERENTIAL SCREENING TO SEARCH FOR WHEAT GENES ACTIVATED IN ZINC INVOLVED PROCESSES Barbaros, Yavuz M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mahinur S. Akkaya Co-supervisor: Prof. Dr. Semra Kocabıyık August 2002, 70 pages Wheat is the most widely grown crop and it has the highest consumption in Turkey. The wheat varieties grown on our soils are adapted for low zinc conditions for growth. However, zinc is among one of the most important trace elements in human nutrition and found in more than 300 enzymes as a necessary catalytic component. mPhytosiderophores (PS) which are possible zinc transporters are belong to the family of mugineic acid group (organic acid). In the zinc and iron deficiency, they are secreted from the roots in a single form or as a mixture. PS- Fe(III) or PS-Zn complexes are transported through the plasma membrane with two different transport systems. In this study, BDMM/19 (Selçuklu) durum wheat plants (Zinc efficient) were grown in the 4 jiM zinc containing nutrient solution by using hydroponics (water culture) culture system. A cDNA library was constructed from these plants. The cDNA library was screened (using differential screening) by cDNA probes obtained from plants grown in the absence and in the presence of (4 jjM) zinc. After the hybridization, the colonies showing different signal intensities were selected for sequencing. DNA sequence comparisons resulted with the available sequences in databases a sequence similarity with an iron transporter which play a role in zinc uptake mechanism.