Performance evaluation on object oriented system design using simulation
Nesneye yönelik sistem tasarımında simülasyon yoluyla performans değerlendirme
- Tez No: 119068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HİKMET DOĞRU, PROF. DR. İBRAHİM AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Bilgi Sistemleri, Nesnel Tasarım, Performans, Simulasyon, Evaluation, Information Systems, Object Oriented Design, Performance, Simulation. Ill T, 5JÎÎ, KÖC*s^n», »mu
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz NESNEYE YÖNELİK SİSTEM TASARIMINDA SİMULASYON YOLUYLA PERFORMANS DEĞERLENDİRME ÇAĞIRICI, İlker Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Hikmet DOĞRU Tez Yönetici Yardımcısı: Prof. Dr. İbrahim AKMAN Aralık 2002, 150 sayfa Bu tezde simulasyon yoluyla nesnel tasarıma dayalı performans değerlendirmesi için yeni bir teknik öneriliyor. Tasarım bilgisinin belirli bir simulator ortamına dönüştürülmesi süreci de ayrıntılı olarak sunuluyor. Bu süreç örnek bir Bankamatik (ATM) simulasyonu üzerinde uygulanıyor. Sonucun geliştirme aşamasındaki sistemin tahmin edilebilirliğini iyileştirmesi bekleniyor. Böyle bir kanı sistem geliştirmenin ilk aşamalarında çok yararlı olacaktır. Çünkü gelecekteki sistemin performansı objektif olarak erkenden bilinebilmelidir. Bu nedenle yeni bir yaklaşım olarak simulasyon metodunu kapsayan Nesnel Sistem Tasarımı Alternatiflerinin Performans Değerlendirmesi (NSTAPD) adı verilen bir yöntem bu çalışmada sunulmuştur. Önerilen çözümlerin nesnel tasarım alternatifleri üzerine kurulan NSTAPD, gelecekteki sistemin performansını simulasyon metodunu kullanarak ölçülebilir değerler ile önceden tahmin eder. Bundan dolayı NSTAPD yaklaşımının kullanılmasının başarılı bilgi sistemleri geliştirmeye katkısı olacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION ON OBJECT ORIENTED SYSTEM DESIGN USING SIMULATION ÇA?IRICI, İlker M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Hikmet DO?RU Co- Supervisor: Prof. Dr. İbrahim AKMAN December 2 002, 150 pages This thesis proposes a performance evaluation technique through simulation based on an object oriented design. The detailed process of converting the design information into a specific simulator environment is presented. This process is applied to an Automatic Teller Machine (ATM) development as a case study. The expected outcome is improved the predictability of the system under development. Such an estimation is very valuable in the early phases of the development cycle because the performance of the future system should objectively be predicted earlier. For this reason a new approach, Performance Evaluation Approach of Object Oriented System Design Alternatives (PESDA) is proposed in this study that includes the simulation technique. PESDA that is based on the object oriented design alternatives corresponding to different solutions, predicts the performance of the future system with quantifiable metrics. The execution time values are evaluated through simulation in advance. Therefore, it is believed that employing PESDA will contribute to developing successful information systems.