Identification of polymorphisms in multidrug resistance gene in leukemia patients
Lösemi hastalarında çoklu ilaç dirençliliği genindeki polimorfizmlerin belirlenmesi
  1. Tez No: 119067
  2. Yazar: PELİN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ, DOÇ. DR. FİKRET ARPACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu ilaç dirençliliği, P-Glikoprotein, akut lösemi, MDR-1 geni, tek nükleotit polimorfizmleri, PCR-RFLP vı, Multidrug resistance, P-Glycoprotein, MDR1 gene, acute leukemia, single nucleotide polymorphism, PCR-RFLP IV T.C vOksiköğretoi iântuifl nOKDM*N~' «-.von MPü&ttf
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz LÖSEMİ HASTALARINDA ÇOKLU İLAÇ DİRENÇLİLİĞİ GENİNDEKİ POLİMORFİZMLERİN BELİRLENMESİ KAYA, Pelin Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ Ortak Tez Yöneticisi, Doç. Dr. Fikret ARPACI Ağustos 2002, 94 sayfa Çoklu ilaç dirençliliği, lösemi de dahil olmak üzere pek çok kanser tipinde görülen ve etkili kemoterapi tedavisini ciddi ölçüde sınırlayan bir durumdur. Birçok kanser tipinde, geninin aşın ifadesi sonucu çoklu ilaç dirençliliğine neden olan en önemli proteinlerden biri P-glikoproteindir. Bu protein MDR1 geninin ürünüdür. Yapılan çalışmalarda, MDR1 genindeki C3435T, G2677T, T-129C tek nükleotid polimofizmlerinin normal dokulardaki P-glikoprotein ifadesiyle bağlantılı olduğu gösterilmiştir. T.cBu çalışmada, bu polimorfizmler 16 dirençli, 12 dirençsiz ve 17 sağlıklı birey arasında incelendi ve karşılaştırıldı. Çalışılan akut lösemi hasta grubunda C3435T polimorfizminin koruyucu bir etkisi olduğu saptandı. Dirençsiz hastaların %58.3'ü T/T genotipi gösterirken dirençli hastaların %59.3'ü C/C genotipine sahip olduğu belirlendi ( p< 0.001). G2677T polimorfizminin ilaç dirençliliği fenotipi üzerinde avantajı olmadığı saptandı. Dirençli ve dirençsiz hastalarda G/G genotipi yaklaşık %80 olarak birbirine yakın bulundu, (p < 1). T-129C polimorfizminin dirençliliğe olan etkisi bütün hastalar T alleline homozigot olarak bulunduğu için belirlenemedi. Türk popülasyonunda C3435T polimorfizmi için T alel frekansının (%73) C alel frekansından (%26.4) yüksek olduğu belirlendi. Bu sonuç Türk popülasyonunun P- gp bağıntılı ilaç dirençliliğine C alel frekansı yüksek olan popülasyonlardan daha az direnç gösterebileceğini işaret etmektedir. G2677T polimorfizmi için G allele frekansı çok yüksektir (%84).T-129C polimorfizmi için ise C alel frekansı birbirinden bağımsız seçilen 45 bireyde görülmeyecek kadar azdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFICATION OF POLYMORPHISMS IN MULTIDRUG RESISTANCE GENE IN LEUKEMIA PATIENTS KAYA, Pelin M. Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fikret ARPACI August 2002, 94 pages Multidrug resistance phenotype is a serious limitation to the effective chemotherapeutic treatment of many cancer types including leukemia. One of the most important proteins the overexpression of which is responsible for the multidrug resistance phenotype in many cancer types is P-glycoprotein. This protein is the product of MDR1 gene. In many studies, single nucleotide polymorphisms C3435T, G2677T, T-129C in MDR1 gene were shown to have correlated with P-glycoprotein expression in normal tissues. m TX. YtiKSIKÖ?UTIftl KOWUVD WOKU1WANTASVON MIKKEZfIn this study, these polymorphisms were examined and compared in 16 resistant and 12 non-resistant acute leukemia patients and 17 healthy individuals. In the studied acute leukemia patient group C3435T polymorphism seem to have a preventive effect since 58.3% patients having T/T genotype are non-resistant while 59.3% patients having C/C genotype are resistant to chemotherapy ( p < 0.001). G2677T polymorphism indicated no advantage for the drug resistance phenotype. In this case resistant and non-resistant patients have approximately same allele ratio having G/G genotype about 80% (p < 1). Effect of T-129C polymorphism on resistance could not be detected since all the patients are found homozygous for the wild type T/T genotype. In the Turkish population the incidance of the T allele (73.5%) for C3435T polymorphism was significantly higher (p < 0.025) than C allele (26.4%) indicating that Turkish population show low resistance phenotype in the P-gp mediated resistance with respect to populations that have higher C allele. The incidance of G allele for G2677T polymorphism in Turkish population is too high (84%). The incidance of C allele for T-129C polymorphism is too low in Turkish population that can not be detected in 45 individuals.