Comparison of algorithmic and heuristic approaches in a computer programming course in terms of their effect on achievement and attitudes
Algoritmik ve heuristik yaklaşımların başarı ve tutumlar üzerindeki etkilerinin bir bilgisayar programlama dersinde karşılaştırılması
- Tez No: 119071
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAHİDE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar programlama, bilgisayar programlama dersi, algoritma, problem çözme becerileri, ve programlamaya karşı olan tutumlar. vı, Computer programming, computer programming course, algorithm, problem solving skills, and attitudes toward programming. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz ALGORITMIK VE HEURİSTIK YAKLAŞIMLARIN BAŞARI VE TUTUMLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİNDE KARŞILAŞTIRILMASI Türkarslan, Umut Master, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. Zahide Yıldırım Aralık 2002, 118 sayfa Algoritma, bütün durumlarda, amaçlanan sonuçlara ulaşmak için, bir problemin bütün yönlerinin detaylı olarak açıklanması metodudur. Bu tezde, algoritmik düşünce metodunun, problem çözüm yaklaşımı olarak bir bilgisayar programlama dersinde kullanılmasının, öğrencilerin başarılarına ve tutumlarına olan etkisi araştırılmıştır. Araştırma dizaynı, yarı-deneysel eşit olmayan kontrol grup dizaynıdır. Bir programlama dersinin iki mevcut grubu, deney ve kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Her grup, onsekiz kişiden oluşmuştur. Toplam olarak, otuzaltı öğrenci araştırmaya katılmıştır. Deney grubu, araştırma süresince, programlama problemleri için, programı kodlamaya başladan önce algoritma geliştirmişlerdir. Bu uygulama, haftada iki saat olmak üzere beş hafta sürmüştür. Nitel ve nicel veriler, Bilgisayar Programlama Tutum Ölçeği, basansınavı, laboratuvar aktivite kağıtlan ve iki görüşme kılavuzu kullanılarak toplanmıştır. Bu çalışmada verilerin analizi için tanımlayıcı ve tahmine yönelik istatistiki analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen verilere göre, deney ve kontrol gruplarının başarıları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Her iki grubun Pascalla bilgisayar programlamaya karşı tutumları araştırmanın başında ve sonunda birbirine yakın bulunmuştur. Bununla birlikte, algoritma geliştirme metodu ile öğrencilerin basanları arasında orta seviyede bir ilişki bulunmuştur. Görüşme sonuçlan, istatistiki sonuçlan destekleyici bilgiler sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF ALGORITHMIC AND HEURISTIC APPROACHES IN A COMPUTER-PROGRAMMING COURSE IN TERMS OF THEIR EFFECT ON ACHIEVEMENT AND ATTITUDES Türkarslan, Umut M. S., Department of Computer Education and Instructional Technologies Supervisor: Asst. Prof. Dr. Zahide Yıldırım December 2002, 118 pages Algorithm is a process to spell out each aspects of a task to achieve intended results in all circumstances. The purpose of this study is to ascertain if using algorithmic thinking process as a problem solving approach in a computer programming course would influence students' achievement and attitudes toward computer programming. The design of the study is a quasi-experimental with non-equivalent control group design. Two available laboratory groups of a computer programming course were used in the study as experimental and control groups.respectively. Each group had eighteen participants. Totally thirty-six students participated in the study. Experimental group experienced the treatment, which was the act of formulating algorithms for programming problems before any attempt to implement code. The treatment continued five weeks (two hours in each week). Quantitative and qualitative data were collected by using the minstruments: Computer Programming Attitude Scale, achievement test, laboratory activity sheets, and two sets of interview guides. Descriptive and inferential statistics were used to analyze data. Results show no significant difference between experimental and control groups in students' achievement. Both control and experimental groups' attitudes in the beginning and at the end of the experiment were close to each other. However, a moderate relationship between algorithm development process and students' achievement was found. Interview results supply supportive data for the results of statistical analysis.