Relations among cryptographic security criteria and linear cryptanalysis
Kriptografik güvenlik ölçütleri arasındaki ilişkiler ve doğrusal kripto analiz
  1. Tez No: 119072
  2. Yazar: RAED MURAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Çığ Ölçütü, İkil Bağımsızlığı Ölçütü, Doğrusal Olmama Ölçütü, Doğrusal Yaklaşım Tabloları, Walsh-Hadamard Çevrimleri, Yerleşim Kutuları. VI T.C. YtJKSKK^amM KUROLD, Strict Avalanche Criterion, Bit Independence Criterion, Nonlinearity Criterion, Linear Approximation Tables, WalshrHadamard Transforms, S-Boxes. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
öz KRİPTOGRAFİK GÜVENLİK ÖLÇÜTLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER VE DOĞRUSAL KRİPTO ANALİZ MURAD, Raed Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. YÜCEL Temmuz 2002, 62 Sayfa İkil Bağımsızlığı, Katı Çığ, En Yüksek Derece Katı Çığ, Doğrusal Olmama ve Doğrusal Yaklaşım Tabloları gibi bazı kriptografîk güvenlik ölçütleri genellikle simetrik kriptografik yerleşim kutularının güvenlik testlerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada bahsedilen ölçütler arasındaki ilişkiler türetilmiş ve bu ölçütler, ya yerleşim kutularını oluşturan Boole işlevlerinin özilişki fonksiyonları ya da Walsh-Hadamard çevrimleri cinsinden ifade edilmiştir. Ayrıca, Boole işlevlerinin özilişki fonksiyonları ve Walsh- Hadamard görüngeleri, yerleşim kutularıyla ilgili bazı doğrusal denklemlerin sağlanma olasılığının yüzde elliden sapma miktarı olarak yorumlanmıştır. Sözü edilen sapmalar büyük olduğunda, bunlara karşılık gelen şifrelerin kripto analizinde kullanılabilirler. Heys'in kullandığı yerleşim-değişim ağı üzerinde, Kim, Matsumoto ve Imai tarafınden önerilen yerleşim kutusunun doğrusal kripto analiziyapılmıştır. Ayrıca, bu yerleşim kutusu, DES şifresinin 4x4 lük bir yerleşim kutusu ile, en yüksek derece katı çığ olasılıkları ve doğrusal yaklaşım tabloları bazında karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONS AMONG CRYPTOGRAPHIC SECURITY CRITERIA AND LINEAR CRYPTANALYSIS MURAD, Raed M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. YÜCEL July 2002, 62 pages Some cryptographic security criteria, such as, Bit Independence Criterion (BIC), Strict Avalanche Criterion (SAC), Maximum Order Strict Avalanche Criterion (MOSAC), Nonlinearity Criterion (NC) and Linear Approximation Tables (LAT) are used mainly for the security tests of the substitution boxes (S-Boxes) of the symmetric cryptographic algorithms. In this study, mathematical relationships among these criteria are derived; and they are expressed in terms of either the autocorrelation functions or Walsh- Hadamard spectra of the Boolean functions, which constitute the S-Boxes. Moreover, the autocorrelation functions and Walsh-Hadamard spectra of the constituting Boolean functions are interpreted as bias terms of some linear equations related to the S-Box. iii jjcYtnLsmoeMMrmmmmsWhenever these bias terms are large, they can be used in the cryptanalysis of the corresponding cipher. Linear cryptanalysis is applied to the 4x4 S-Box of Kim, Matsumoto and Imai, using the substitution-permutation network given by Heys. We also compare this S-Box to one of the 4x4 DES S-Boxes, on the basis of their maximum order strict avalanche probabilities and linear approximation tables.