Quality assessment of the potential armourstones for the Helaldı rouble mound breakwater (Sinop-Turkey)
Helaldı (Sinop-Türkiye) kaya dolgu dalgakıranı için potansiyel anroşmanların kalite değerlendirmesi
  1. Tez No: 119078
  2. Yazar: ÖZGÜR ACIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kireçtaşı, kumtaşı, dayanıklılık, anroşman, dalgakıran, Sinop vı, Limestone, sandstone, durability, armourstone, breakwater, Sinop rv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz HELALDİ (SİNOP-TÜRKİYE) KAYA DOLGU DALGAKIRANI İÇİN POTANSİYEL ANROŞMANLARIN KALİTE DEĞERLENDİRMESİ Acır, Özgör Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tamer TOPAL Ocak, 2002, 102 sayfa Helaldi, Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan ve kaya dolgu tipi bir dalgakıran yapılması planlanan küçük bir balıkçı kasabasıdır. Dalgakıranın inşaatı için iyi kalite ve dayanıklı anroşman (ocak taşı) gerekmektedir. Bu tezin amacı, Helaldi kaya dolgu dalgakıran inşaatı için potansiyel teşkil eden anroşmanların kalitesinin incelenmesidir. Ocak taşlarının kalite değerlendirmesi ise esas olarak detaylı saha ölçümleriyle desteklenen ayrıntılı laboratuvar deneylerinin yapılmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda, potansiyel anroşmanların mühendislik özelliklerinin incelenmesi ve birbirleriyle mukayese edilmesi için hem saha performansları hem de laboratuvar deneylerinden yararlanılmıştır. Saha çalışmaları, ocaklarda gerçekleştirilen detaylı süreksizlik etüdlerini içermektedir. Ayrıca, potansiyel anroşmanların çeşitli çevre koşullan altındaki davranışlarının anlaşılabilmesi için de çok sayıda laboratuvar deneyleri yapılmıştır.Eosen filisi ve Kuaterner çökelleri inceleme alanındaki ana birimlerdir. Saha çalışmaları sonunda filiş içerisinde yer alan kaim tabakalı kireçtaşı ve kumtaşının potansiyel anroşman malzemesi olabilecekleri düşünülmüştür. Söz konusu taşların blok büyüklüğü ve ocakların rezervleri göz önüne alındığında, her iki tip anroşman malzemesi de amaca uygundur. Ancak, her iki malzeme üzerinde yapılan laboratuvar deney sonuçlan, dayanıklılık değerlendirmeleri ve saha gözlemleri sonucunda kireçtaşının“iyi”kalite olduğu ve dalgakıranda kullanılabileceği; bunun yanında kumlasının kalitesinin ise“vasat”ile“kötü”arasında olduğu ve dalgakıranda kullanılmaması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT QUALITY ASSESSMENT OF THE POTENTIAL ARMOURSTONES FOR THE HELALDİ RUBBLE MOUND BREAKWATER (SİNOP-TURKE Y) Acır, Özgör M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tamer TOPAL January, 2002, 102 pages Helaldi is a small fishing town in Central Black Sea region where construction of a rubble mound breakwater is planned. The construction of the breakwater requires good quality durable armourstones. The purpose of this thesis is to investigate the quality of the potential armourstone sources for the Helaldi rubble mound breakwater. The quality assessment of the stones, requires detailed laboratory work supported by detailed field measurements. In order to accomplish this task, both field and laboratory studies are carried out and the results are compared with the engineering performance of the potential armourstones. Field studies involve detailed discontinuity survey on the armourstone sources. Several laboratory tests are also conducted to better iiiunderstand the behaviour of the potential armourstones under different environmental conditions. In the study area, only Eocene flysch and Quaternary deposits are exposed. Field studies reveal that thickly bedded limestone and the sandstone may be potential armourstone sources. As fer as block sizes and reserves of the stones are concerned, both stones are found to be suitable. Laboratory test results, durability assessments and field performance of both stones indicate that the limestone is a“good”quality armourstone and it can be used for the breakwater construction. However, the sandstone is“marginal”to“poor”material, and should not be used for the breakwater construction.