Use of evolution strategies in optimum structural design
Evrimsel stratejilerin optimum yapı tasarımında kullanımı
- Tez No: 119102
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ERBATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı Optimizasyonu, Evrimsel Algoritmalar, Evrimsel Stratejiler, Kafes Sistemlerin Kesit, Şekil ve Topoloji Optimizasyonu, Düzlem Çerçevelerin Kesit Optimizasyonu. vı, Structural Optimization, Evolutionary Algorithms, Evolution Strategies, Size, Shape and Topology Optimization of Trusses, Size Optimization of Plane Frames. Tx.vfmm
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz evrimsel stratejilerin OPTIMUM YAPI TASARIMINDA KULLANIMI Ulusoy, Ali Faik Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fuat Erbatur Aralık 2002, 130 sayfa Evrimsel optimizasyon metodları optimizasyon alanındaki araştırmacılar arasında kayda değer bir ilgi çekti. Bu metodlar, optimizasyon çözümü ile doğal evrimin arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartarak geliştirildi. Bu tez, bu tekniklerden biri olan evrimsel stratejilerin (ES) yapı optimizasyonunda kullanımıyla ilgilidir. Geleneksel tekniklerde gözlenen sakıncaların çoğu ES 'de ortadan kalkmaktadır. ES ile birlikte değişkenlerin ayrık, sürekli ve karışık formulasyonları ele alınabilir. Tekniğin uygulamalarında türev hesaplamaları gerekli değildir. Ayrıca global (veya yakın) optimum çözüm için iyi bir başlangıç noktası tahmini gerekmez.Tez, yapıların ES kullanarak optimum tasarımı (minimum ağırlık) üzerine yoğunlaşmaktadır. Daha açıkçası, gerilme, öteleme ve kararlılık sınırlamalarına maruz kalan uzay kafesler ve düzlem çerçeveler ele alınmaktadır. Öncelikle ES' in temel özellikleri tanıtılmıştır. Daha sonra, kafes yapıların kesit ve/veya şekil ve/veya topoloji optimizasyonu üzerinde durulmaktadır ve önceden yayınlanmış çalışmaların karşılaştırmalarını içeren sayısal örnekler gösterilmektedir. Aynı şekilde, düzlem çerçevelerin optimum tasarımı da çalışılmaktadır ve sayısal örnekler literatürdeki çözümlerle kıyaslamalarla birlikte sunulmaktadır. Tezin kapsamı içinde kafes ve çerçeve yapılarının optimizasyonunu gerçekleştiren bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Çalışmada programın akış diagramı ve çözüm algoritması ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF EVOLUTION STRATEGIES IN OPTIMUM STRUCTURAL DESIGN Ulusoy, Ali Faik M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fuat Erbatur December 2002, 130 pages Evolutionary optimization methods received significant interest amongst researchers in the optimization area. These methods are developed through emerging interrelation between the optimization solution and natural evolution. This thesis concerns with the use of one of such techniques -ESs (Evolution Strategies) in structural optimization. Most of the drawbacks observed in traditional techniques are vanished in ES. Discrete, continuous and mixed formulation of the variables can be handled with ES. No gradient calculations are necessary for the application of the technique. Furthermore, a global (or near) optimum solution does not require a good estimation of the starting point. IllThe thesis focuses on the optimum design (minimum weight) of structures using ESs. More specifically, optimization of space trusses and plane frames subjected to stress, displacement and stability constraints are considered. ES fundamentals are introduced first. Then size and/or shape and/or topology optimization of trusses is covered and illustrated with numerical examples including comparisons with previously published works. Similarly, optimum design of plane frames is studied and numerical examples are presented together with comparisons with the solutions in the literature. A computer program is developed to accomplish the optimization of trusses and frames within the scope of the thesis. The flowchart of the program and the solution algorithm are discussed in detail.