Optimal wind bracing systems for multi-storey steel buildings
Çok katlı çelik binaların optimum rüzgar bağlantı tasarımları
  1. Tez No: 255212
  2. Yazar: İLYAS YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN HASANÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, Yapı Optimizasyonu, Evrimsel Algoritmalar, Evrimsel Stratejiler, Çelik Yapılar, Optimum Çapraz Tasarımı
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çok katlı çelik yapıların tasarımındaki en önemli nokta yapının, rüzgaryüklerine dayanabilmesi için, yeterli yatay kararlılığa sahip olmasıdır.Binalardaki yatay ötelenmeyi belirli sınırlar içinde tutmak için farklı yollarmevcuttur. Birinci yol, bütün kolon kiriş bağlantılarını rijit yapmaktır. İkinciyöntem bu yapılara bir de yatay çapraz elemanları monte etmektir. Üçüncü yolkolon kiriş bağlantılarını mafsallı yapmak ve yatay çapraz elemanlarıkullanmaktır. Son yol ise hem rijit hem de mafsallı bağlantıları kullanmak veyatay çapraz elemanları kullanmaktır.Birçok çapraz modeli mevcuttur ve tasarımcının bunların arasından en uygunolanını seçmelidir. Bu tez, çelik yapıların optimum çapraz tasarımlarınıanlatmaktadır. Metod, kirişler, kolonlar ve çapraz elemanları için en uygunkesiti, daha önceden tanımlanmış kesitler listesinden, seçer ve en hafif dizaynıbulur. Daha sonra bütün modeller için maliyet analizleri yapılmaktadır veböylece en ekonomik model bulunabilmektedir. Bu amaç için, evrimselalgoritmalar üyesi olan, evrimsel stratejiler kullanılır.İlk başta çelik yapıların optimum tasarımları anlatılmaktadır. Daha sonraevrimsel algoritmalara değinilmiştir. Onu takiben, rüzgar yükleri ve çaprazmodelleriyle ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Daha sonra yapıların maliyetanalizleri anlatılmaktadır. Son olarak da bazı örnek problemler sunulmuştur.Üç farklı yapının, oniki farklı çapraz modeli kullanılarak analizleri yapılmıştır.Bu prosedür, son yıllarda geliştirilen ve yapıların kesit opitmizasyonunusağlayan, OPTSTEEL ile sürdürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The major concern in the design of the multi-storey buildings is the structure tohave enough lateral stability to resist wind forces. There are different ways tolimit the lateral drift. First method is to use unbraced frame with momentresistingconnections. Second one is to use braced frames with momentresistingconnections. Third one is to use pin-jointed connections instead ofmoment-resisting one and using bracings. Finally braced frame with bothmoment-resisting and pin-jointed connections is a solution.There are lots of bracing models and the designer should choose theappropriate one. This thesis investigates optimal lateral bracing systems in steel structures.The method selects appropriate sections for beams, columnsand bracings, from a given steel section set, and obtains a design with leastweight. After obtaining the best designs in case of weight, cost analysis of allstructures are carried out so that the most economical model is found. For thispurpose evolution strategies optimization method is used which is a member ofthe evolutionary algorithms search techniques.First optimum design of steel frames is introduced in the thesis. Then evolutionstrategies technique is explained. This is followed by some information aboutdesign loads and bracing systems are given. It is continued by the cost analysisof the models. Finally numerical examples are presented. Optimum designs ofthree different structures, comprising twelve different bracing models, arecarried out. The calculations are carried out by a computer program(OPTSTEEL) which is recently developed to achieve size optimization design ofskeletal structures.