Supply chain management in extended enterprises: Theory of information broker
Genişletilmiş teşebbüslerde tedarik zinciri yöntemi: Bilgi koordinatörü teorisi
- Tez No: 119134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Genişletilmiş Teşebbüs, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT), Bilgi Koordinatörü, Supply Chain Management (SCM), Extended Enterprise (EE), Information and Communication Technology (ICT), Transaction Cost (TC), Agency Cost (AC), Information Broker (IB). iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
oz GENİŞLETİLMİŞ TEŞEBBÜSLERDE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ: BİLGİ KOORDİNATÖRÜ TEORİSİ HAFIZOĞLU, Mustafa Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Tez yöneticisi: Assoc. Prof.Dr. Sinan Kayalıgil Ekim 2002, 188 sayfa Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT)'nde süregelen yenilikler, özellikle internetin önlenemez yükselişi, dünya genelindeki üretim sektöründe tedarik zinciri perspektifini de kapsayarak çarpıcı değişikliklere neden olmaktadır. Bilgi ve malzemelerin tedarikçilerden başlayarak ana üretici firma ve müşteriye doğrusal akışı, yerini daha karmaşık ve birbirilerine bilgi kanalları ve teknolojileri ile bağlı olan organizasyonların Genişletilmiş Üretim Teşebbüsleri olarak tanımlanan ilişkiler ağına bırakmıştır Ayrıca, aran global rekabet baskıları yeni yönetimsel ilgi ve uygulamaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Müşteri odaklı, hız ve esnekliğe dayalı uygulamalar büyük önem kazanırken stratejik ittifaklar ve e-iş (B2B) ön plana çıkmaktadır. Bu tez, mevcut çalışmaları araştırmak yanında BİT'in neden olduğu değişimlerin tedarik zinciri yönetimi kapsamındaki varsayım, parametre ve genel yapısı üzerindeki etkilerim incelemektedir. Analizler ve çalışma sonunda ortaya konulan model, organizasyonlar arası ve birimler arası ilişkilerin maliyetlendirilmesini esas alan iki tanımı kullanarak (Transaction Cost & Agency Cost) doğrulanmaya çalışılmıştır. BİT tarafından yaratılan yeni fırsatlar, ASELSAN - silahlı kuvvetler ve tüketici pazarına yönelik elektronik ürünler üretip sunan Ankara merkezli bir firma - bağlamında tespit edilerek, bu fırsatlardan tedarik zinciri modelleri için çıkarılan anlamlar ve sonuçlar araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT IN EXTENDED ENTERPRISES: THEORY OF INFORMATION BROKER HAFIZO?LU, Mustafa M.S., Department of Industrial Engineering, Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Sinan Kayalıgil October 2002, 188 pages The ongoing innovations in information and communication technologies (ICT), in particular the power of internet, have been causing dramatic changes in the manufacturing world, including the supply chain landscape. Information and materials do not necessarily flow from suppliers to the firm and to the customer in a linear form. Instead, a complex network of interacting organizations, referred to as the extended manufacturing enterprise, has emerged with a web of information channels and technologies connecting them. Moreover, increasing global competitive pressures have created new managerial concerns and practices; customer focus has increased, speed and flexibility have gained a particular significance, strategical alliances and e-business (B2B) have emerged. This paper explores reviews and analyzes the impact of these ICT-induced changes on the assumptions, parameters and the structure of the conventional SCM practices, in general. Transaction and Agency costs are the tools used to justify the proposed model. Then, in the context of ASELSAN - an Ankara based firm, manufacturing electronic products both for the armed forces and for the consumer markets - new opportunities created by ICT are identified and their implications for supply chain modeling are investigated.