Solution approaches for the two-level p-median problem
İki seviyeli p-medyan problemi için çözüm yöntemleri
- Tez No: 119133
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hiyerarşik Yer Seçimi Problemi, İki Seviyeli KTP Formülasyonlar, Doğrusal Programlama Tabanlı Sezgisel Yöntemler, P- Medyan, P-Merkez. iv, Hierarchical Location Problem, Two-Level MIP Formulations, LP- Based Heuristics, P-Median, P-Center
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz İKİ SEVİYELİ P-MEDYAN PROBLEMİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ Şahin, Güvenç Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Haldun Süral Temmuz 2002, 181 sayfa Bu çalışmada, iki-seviyeli p-medyan yer seçimi problemi incelenmiştir. Problemin çözümü zordur. Problemin en iyi çözümü için, birbiriyle karşılaştırabilir alternatif matematiksel modeller geliştirilmiştir. Yaklaşık çözümler için üç grup sezgisel yöntem önerilmiştir: doğrusal programlama tabanlı, p-medyan tabanlı ve p-merkez tabanlı. Her grupta, farklı strateji ve kurulumlara dayanan çeşitli yöntemler yer alır. Matematiksel modeller ve sezgisel yöntemler bir problem kümesiyle test edilmiş ve sonuçları sunulmuştur. İyi olduğu düşünülen çözüm yöntemleri, Kızılay için bir gerçek hayat probleminde kullanılmıştır. Ayrıca bu çalışma, hiyerarşik yer seçimi problemleri üzerine kapsamlı bir tarama ve sınıflandırma çalışması içerir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION APPROACHES FOR THE TWO-LEVEL P-MEDIAN PROBLEM * Şahin, Güvenç M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Haldun Sural July 2002, 181 pages In this study, we examine the two-level p-median location problem. The problem is difficult to solve in a reasonable time. For the exact solution of the problem, we develop alternative mathematical models comparable with each other. For the approximate solutions, we present three classes of heuristics: LP-based, p-median based, and p-center based. Each class comprises of several variants of the basic idea either with different strategies or in a different setting. The models and the heuristics are tested on a set of test problems. Results are provided. Promising solution methods are applied to a (real-life) problem of the Turkish Red Crescent. We also present an extensive review and a classification scheme for hierarchical location problems.