Construction of surface bundles with nonzero signature
İşareti sıfırdan farklı yüzey demetlerinin inşa edilmesi
  1. Tez No: 119135
  2. Yazar: MEHMET FIRAT ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey Demeti, Coğrafya Problemi, Lefschetz Lif Uzayları, Lefschetz Lif Uzaylarının Birbirinden Çıkarılması, Minimal Baz Uzayı Cinsi Problemi. iv, Surface Bundle, Geography Problem, Lefschetz Fibration, Subtracting Lefschetz Fibrations, Minimal Base Genus Problem. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
oz İŞARETİ SIFIRDAN FARKLI YÜZEY DEMETLERİNİN İNŞA EDİLMESİ Arıkan, Mehmet Fırat Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turgut Önder Temmuz 2002, 54 sayfa Bu tezde, işareti sıfırdan farklı yüzey demetlerinin inşası ile ilgili coğrafya prob lemi ele alınmıştır. Atiyah ve Kodaira 'run birbirlerinden bağımsız olarak verdikleri işareti sıfırdan farklı ilk yüzey demetleri örneklerinden sonra, değişik inşa teknikleri bir takım matematikçiler tarafından geliştirildi. Tezde Bryan, Donagi ve Stipsicz 'in beraber yaptıkları ' Yüzey demetleri: bazı ilginç örnekler* adlı çalışma baz alınarak iM farklı inşa methodu verilmektedir. Bunlardan birisi Lefschetz lifleri arasındaki çıkarma işlemini, diğeri temel olarak dallanmış örtüler teorisini kullanmaktadır. En sonda, işareti sıfırdan farklı sonsuz bir yüzey demetleri ailesi verildiğinde minimal baz uzayı cinsi problemi ile ilgili sonuç elde etmeye yarayan yukarıdaki çalışmadan alınmış bir yöntem verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION OF SURFACE BUNDLES WITH NONZERO SIGNATURE Arikan, Mehmet Fırat M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Turgut Önder July 2002, 54 pages In this thesis, the geography problem of surface bundles with non-zero signature is considered. After the primary examples of surface bundles with non-zero signature given by Atiyah and, independently, Kodaira, different construction techniques have been developed by several mathematicians. In the thesis, two different construction methods based on the joint work 'Surface bundles: some interesting examples' of Bryan-, Donagi and Stipsicz are given. The one uses the subtraction process be tween Lefschetz fibrations and the other uses mainly the theory of branched covers. At the end, given an infinite family of surface bundles with non-zero signature, a method, taken from the above work, to get a conclusion on the minimal base genus problem is given.