Investigation of the sources and the control methods of dust around a longwall face at Çayırhan Lignite Mine
Çayırhan Linyit Ocağı'nda toz kaynakları ve toz önleme metodlarının araştırılması
  1. Tez No: 119141
  2. Yazar: AHMET KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Toz, Yeraltı Kömür Madenleri, Madenlerde Çalışma Ortamı, Toz Örneklemesi, Solunabilir Toz. vı
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz ÇAYIRHAN LİNYİT OCAĞINDA TOZ KAYNAKLARI VE TOZ ÖNLEME METODLARININ ARAŞTIRILMASI Karakaş, Ahmet Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tevfik Güyagüler Ağustos 2002, 118 pages Uzunayak madenciliği dünyada en çok kullanılan madencilik yöntemlerinden birisidir. Bu yöntem üretim miktarım arttırması ve iş güvenliğini en üst düzeye çıkarmasına karşın, yüksek oranlarda toz oluşumuna sebebiyet vermesi kontrol edilmediği takdirde, büyük problemlere yol açabilir. Çayırhan Kömür Madeni, Türkiyedeki tam mekanize tek ocak olduğundan, uzunayak madenciliğinin sebep olduğu toz probleminin araştırılmasında örnek çalışma alam olarak seçilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı Çayırhan Kömür Madenindeki mevcut toz durumunun belirlenmesi ve toz yoğunluğunu düşürmek için bu madende uygulanabilecek en verimli toz önleme yöntemlerinin belirlenmesidir. Bu çalışmanın bir başka amacı da, Çayırhan Kömür Madenindeki toz yoğunluğunu gelişmiş ülkeler tararından kabul edilen limitlerin altına indirilmesi için gerekliönlemlerin belirlenmesidir. Türkiyedeki kabul edilebilir toz yoğunluğu oram 5 mg/m3 olmasına karşın, bu değer Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde 2 mg/m3 olarak saptanmıştır. Toz istasyonları, ocaktaki toz oluşumunda önemli rol oynayan ekipmanlara yakın noktalarda seçilmiştir. Toz ölçümleri gravimetrik ve kişisel toz toplayıcı aletler kullanılarak yapılmıştır. Bu aletlerin seçilmesindeki en önemli sebep, uzun süreli ölçüm alma özelliğine sahip olmalarıdır. Toz yoğunluğunun yanısıra, havanın hızı, miktarı, kuru ve yaş sıcaklıkları ve nem oranları ayrıca kaydedilmiştir. Çalışanlarına sağlıklı bir çalışma ortamı hazırlamak bir maden şirketinin önde gelen sorumluluklarından biri olmalıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için gerekli tüm önlemler alınmalıdır. Burada farkedilmesi gereken önemli bir olgu da, herhangi bir toz önleme yönteminin tek basma toz yoğunluğunu kabul edilebilir değerlerin altına indirmede yeterli olmayacağıdır. Bu çalışmada Çayırhan Kömür Madeninde uygulanabileck gerekli toz önleme yöntemleri ve önerileri detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE SOURCES AND THE CONTROL METHODS OF DUST AROUND A LONGWALL FACE AT ÇAİTRHAN LIGNITE MINE Karakaş, Ahmet M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tevfik Güyagüler August 2002, 1 1 8 pages Longwall mining is one of the most widely used method in the world. Although this method enables greater productivity and maximum safety, high dust formation, during mining, creates significant problems if not controlled. In order to investigate dust problem in longwall mining, Çayırhan Coal Mine was selected as the study area since it is the only fully mechanized coal mine in Türkiye. The main objective of mis study is to carry out a baseline study associated with the dust conditions of Çayırhan Coal Mine, and to provide a number of suggestions, related with dust prevention method which can be applied efficiently in this mine. Another objective of this study is to identify the precautions to be taken, in order to reduce the dust concentration in Çayırhan Coal Mine below permissible limits suggested by developed countries. Although threshold limit value for dust in inTürkiye is 5 mg/m3, this value is accepted in North American and European countries as 2 mg/m3. During investigations, the dust stations were located near equipment playing an important role in generating dust during their operation and hence increasing the overall dust concentration of the mine. Dust measurements were performed by gravimetric and personnel dust sampler devices. The most important reason for the selection of these devices is their ability in long-time sampling practices. In addition to the measurements of dust concentration; velocity, quantity, dry and wet bulb temperature and relative humidity of the air were recorded.“Providing a healthy working environment to their employees”should be one of the major concerns of a mining company. In order to achieve this aim, all necessary precautions be taken into account. It is important to notice that, application of a single method is usually not sufficient to decrease the dust concentrations to acceptable limits. In this study, the necessary precautions and recommendations applicable to Çayırhan Coal Mine are explained in detail. Keywords : Dust, Underground Coal Mining, Mine Environment, Dust Sampling, Respirable Airborne Dust. IV